ĐINĐIĆ JE IMAO REFORMSKU ENERGIJU, NE NAROD

0

Danas se navršava 12 godina od ubistva Zorana Đinđića. Tim povodom, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu i članica Centra za liberalno-demokratske studije Danica Popović u emisiji „Pressing“ na televiziji N1 je primetila da je Srbija od početka imala jedan problem u odnosu na druge zemlje u tranziciji.

“Zašto Srbija nije uspela kao Poljska, Češka? Ovde, čak ni u doba Đinđića nije bilo reformske energije u narodu. Đinđić je bio ta energija. Narod to nije sledio. Da je narod išta sledio, ne bi tako lako Vojislav Koštunica, jednim pokretom ruke, izbrisao skoro sve to je Zoran Đinđić uradio”, navela je ona.

Gošća Pressinga je podsetila da su za sve reforme u Srbiji odgovorni MMF, Svetska banka i Evropksa unija. “Reforma ide odozgo, sa vrha. Dok ne vidim da je ozbiljno, imam hiljadu načina da pravim opstrukciju”, istakla je Danica Popović.

Danica Popović je rekla i da ne vidi koristi od članstva u Evropskoj uniji, jer je to jedna birokratska institucija koja će od nas tražiti da priznamo Kosovo. “Ali ja vidim korist od procesa pridruživanja, nikada reforme nećemo sprovesti ako nas ne budu tukli po glavi”, rekla je ona.

“Za mene to (EU) nije mesto gde bih volela da vidim Srbiju. Ja bih volela da je vidim kao nezavisnu zemlju koja ima specijalne ekonomke veze sa EU, poput Norveške. Oni to Srbiji nikada ne bi nikada dozvolili… Ovo je za sada za Srbiju odlično, imaš nekoga ko te vuče u reforme, ko će od tebe da napravi civilizovanije mesto, a onda da ti kao civilizovanija zemlja jednog dana kažeš: ‘Ne, hvala’”, objasnila je ona.

Osvrćući se na medijsku scenu u Srbiji, Danica Popović je rekla da je tragična situacija da jedna emisija, poput “Reportera” televizije B92, bude tabu tema bilo gde. Ponovivši da u Srbiji pravosuđe ne funkcioniše, gošća Presinga je rekla da “ovde postoji patrljak četvrte grane vlasti – a to su mediji”, i da umesto suda, jedino Brankica Stanković ukazuje na probleme.

N1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime