JAGODINA IZVEZLA DVA LAKA AVIONA

0

Na kraju hladnog februara ugrejala nas je vest da su za kupce iz Amerike otpremljena dva laka aviona proizvedena u  Jagodini u preduzeću Aero East Europe. To su avioni dvosedi marke  Sila 600 (srpska industrija lakih aviona) koji lete brzinom od oko  220 kilomatara i troše od 12 do18 litara bezolovnog benzina po satu letenja. Imaju 100 konjskih snaga i u vazduhu mogu ostati nešto više od pet sati, sasvim dovoljno da se obavi zadatak.

I još jedan važan detalj, ovaj avion košta 55 hiljada evra, odnosno kao skuplji automobil.

Avioni „Sila“ se koriste uglavnom za obuku pilota, za službe hitne pomoći, a kupuju ih i biznismeni za sopstveni prevoz. Jer, na primer, ovakvim avionom možete od Jagodine do Kraljeva stići za 15 minuta. Ovde su Kraljevo i Jagodina važni jer je proizvodnja krajem prošle godine upravo iz Kraljeva premeštena u Jagodinu. Nećemo se upuštati u razloge preseljenja, samo ćemo reći da bi u Jagodini trebalo da nikne nova zgrada firme Aero East Europe.

Direktor i vlasnik preduzeća Milorad Matić kaže da mu je izvoz aviona na američko tržište jedan od najvećih uspeha u životu.

Do sada su iz ove fabrike na razne strane sveta isporučili  163 aviona i čini se tek im predstoje veliki poslovi. Osim ona dva, za Ameriku se, kako su za BIZLife rekli Matićevi saradnici, planira isporuka još 50 letelica. Prva dva aviona koja su krenula kupcu u Čikago biće prethodno izložena na najvećem svetskom sajmu u Lejklandu na Floridi od 10. do 15. aprila.

bizlife.rs

Prethodni tekstZA SILOVANJE PASTORKE 11 GODINA ZATVORA
Sledeći tekstU BAGRDANU OTVORENA GAZPROM BENZINSKA PUMPA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime