IZLOŽBA MNMU U PAVILJONU „CVIJETA ZUZORIĆ“ DO 25. OKTOBRA

0

U Paviljonu “ Cvijeta Zuzorić“, 8.oktobra otvorena je izložba 18.likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti u organizaciji MNMU a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS. Već je više od tri decenije kako ovaj muzej uspešno organizuje ovu manifestaciju. Za to vreme više od tri stotine umetnika iz Srbije, Bugarske, Brazila, Bosne i Hercegovine, Danske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Češke, Madjarske, Francuske, Rusije, Japana, Italije, Rumunije, družilo se i stvaralo, što je pored ostalog rezultiralo bogaćenjem fonda MNMU za oko pet stotina reprezentativnih dela nastajalih na kolonijama.

IYLOYBA CVIJETA 1
Ove godine dvadeset i četiri umetnika iz Bugarske, Brazila, Danske, Italije,
Irana, Indonezije,Japana, Slovenije, Francuske, Nemačke ostvarilo je čitav niz umetničkih ostvarenja ( slika, skulptura, crteža). Kustos kolonije i autor uvodnog teksta je Nina Ljubomirović, MNMU a na izložbi su govorili, akademik Dušan Rusalić, predsednik ULUS-a, Nina Krstić, direktor MNMU i Asja Drača, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju. na izložbi je promovisan dokumentarni film, autora Živote Jevtića o ovogodišnjoj koloniji, koja se u periodu od 6-14. jula realizovala na Zlatiboru.

IYLOYBA CVIJETA 3
Koncepcija izložbe obuhvata, pored prezentacije ostvarenja nastalih na ovogodišnjoj koloniji i malu retrospektivu dela starijeg datuma, počev od onih nastalih na prvoj koloniji čiji su autori bili nekadašnji učesnici kolonije, danas svetski klasici, kojih većine više nema među živima: Sava Sekulić, Bogosav Živković, Ferenc Kalmar, Milosav Jovanović, Dušan Jevtović, Predrag Milićević Barberien i dr.

DSC_4579

Uz mnogobrojne ugledne goste: Davide Salmani, direktora italijanskog instituta za kulturu; Mladena Ćirića, zamenika načelnika za kulturu ambasade Brazila; Žana Batiste Kuzina, direktora francuskog instituta za kulturu u Beogradu, izložbi su prisustvovali, pored domaćihi inostrani umetnici: Ermelinda de Almeida iz Brazila i iranski umetnik, koji živi u Nemačkoj: Mehrdad Rashidi. Izložba će biti otvorena do 25.oktobra 2015. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime