IZBEGAVAJTE LJUBLJENA I RUKOVANJA ČAK I „BACI PET“!

0

Francuskim poljupcem koji traje deset sekundi prenosi se 80 miliona bakterija od kojih nisu sve loše, za razliku od 3000 bakterija koje nosimo na rukama i razmenjujemo prilikom rukovanja.

Vreme je viroza i prehlada, a to kako se pozdravljamo, utiče i na to kako se virusi i bakterije šire a samim tim i kako se prenose crevne viroze, salmonela, virusne dijareje, enteroviroze i respiratorne infekcije.

LJUBLJENJESkup volontera s američkog Merlined univerziteta otkrio je da nas rukovanje može danima vezati za krevet. Profesor Ričard Beser tokom eksperimenta prekrio je svoje ruke hiljadama bezopasnih bakterija ešerihije koli. Zatim se rukovao s volonterom koji se rukovao s drugim, trećim, četvrtim i tako dalje. Zatim su utisnuli ruke u posebnu posudu koju su pustili da se inkubira preko noći. Analizirali su posude i ostali zatečeni. Prvi volonter je imao jednak broj bakterija na svojim rukama kao Beser, kao i drugi i treći, a četvrti volonter je odbio otkriti rezultate.

Holandsko istraživanje pokazalo je da se tokom deset sekundi poljupca prenosi 80 miliona bakterija. Iako je većina njih dobra, jer pomaže u izgradnji imunološkog otpora na izloženost različitim mikroorganizmima, treba pripaziti na zarazu herpesom, mononukleozom, enterovirozama, upalama desni, pa i meningitisom.

pranje rukuNa rukama se tokom dana može pronaći više od 3000 bakterija, a te klice su najčešće penosnici crevnih, disajnih i kožnih bolesti. Teško je izbeći respiratorne infekcije jer se prenose kapljičnim putem, a klice izbacujemo i do 70 cm od sebe. Osim što se rukovanjem prenose virusi prljavih ruku, još se i približavate sugovorniku pa ste podložniji infekcijama kapljičnim putem.

Ipak ne treba biti ni paranoičan i hodati sa medicinskim maskama na licu jer respiratorne infekcije ne znate gde ćete i kako dobiti, pa je ipak najbolja prevencija.

Vozite li se javnim prevozom ili boravite u tržnim centrima, veće su šanse da se razbolite. Isto je i sa lekarskim čekaonicama. Tamo je mnogo bolesnika zatvoreno u jednom prostoru pa je to idealno mesto za infekciju

Prema istraživanjima, dlanovi su vrelo bakterija, a lekari savetuju da se tokom sezone prehlada i gripa manje rukujemo. Valjalo bi odmah nakon treba oprati ruke.

Pozdravom udarcem otvorenih dlanova (“daj petaka”) prenosi se polovina bakterija kao kod rukovanja, a kuckanjem šake o šaku manje.

Ako ne šmrkćete i kašljete, poljupcima u obraz se nećete zaraziti.

Ruke treba temeljito prati dva do tri minuta. Zarazne bolesti praćene prolivom smanjuju se pranjem ruku 45 posto, pokazuju istraživanja.

Stoga ruke perite pre kuvanja, dodirivanja nosa, usta ili očiju, kontakta s bolesnikom te posle odlaska u toalet, kontakta sa životinjama, brisanja nosa, kašljanja, iznošenja smeća ili čišćenja.

Foto 1: pixabay.com
Foto 2: Arlington County / Flickr.com

B92

Prethodni tekstŠUMAHER DANAS PUNI 46 GODINA I PLAČE
Sledeći tekstZIMSKE KOMBINACIJE ZA SVAČIJI DŽEP

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime