Ivanović: Smatram predlog Vladimira Orlića za predsednika parlamenta izuzetno sramnim činom

0

„Smatram predlog Vladimira Orlića za predsednika parlamenta izuzetno sramnim činom. U situaciji kada je devet majki ostalo bez posla, odnosno devet doktora nauka se našlo na birou za nezaposlene, Vladimir Orlić pokazao je koliko je nemilosrdan i spreman da zarad svojih i interesa stranačkih kolega izgovara neistine i pri tome ne trepne“ kaže dr sci. med. Sunčica Ivanović, jedna od profesorki Visoke medicinske škole u Ćupriji koje su tri godine vodile borbu da budu vraćene na posao. VMŠ u Ćupriji dospela je u centar pažnje javnosti kada je grupa profesorki, među kojima ima samohranih majki, dobila otkaze, a na njihova radna mesta dovedeni su visoki funkcioneri SNS, narodni poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

„S jedne strane javnost je imala priliku da vidi njegove neprimerene nastupe u skupštini a sa druge strane, zaposleni u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji imali su priliku da se lično uvere u bezobzirno i nezakonito ponašanje pomenute ličnosti. Vladimir Orlić primljen je kao nastavnik u VMŠS Ćuprija bez obzira što nije imao izbor u nastavno zvanje, čiime je na prvom mestu prekršio zakon o visokom obrazovanju. Zatim u VMŠS Ćuprija primljen je bez ikakvog konkursa na nama potpuno nepoznat način. Kada je prosvetna inspekcija utvrdila ove nezakonitosti, naložila je da se ugovor sa njim raskine, a bivši direktor Hristos Aleksopulos sazvao je NV na kome je Vladimir Orlić dobio izbor u nastavno zvanje. Dakle Vladimir Orlić je u VMŠS Ćuprija prvo dobio posao i platu (bez konkursa), zatim je sa njegovim imenom poslata dokumetacija za akreditaciju studijskog programa Master strukovna medicinska sestra, i na kraju je od strane NV počašćen izborom u nastavno zvanje. Do tada je NV bilo obmanuto od strane Vladimira Orlića i tadašnjeg direktora Hristosa Aleksopulosa da on može da zasnuje radni odnos pošto ima naučno zvanje. Nastavno zvanje i naučno zvanje su potpuno dve različite stvari, a Vladimir Orlić je ovo morao da zna ali nikada nije odgovarao što je izvršio ovakvu malverzaciju“ kaže profesorka Sunčica Ivanović.

Ivanović podseća da je u emisiji kod Jugoslava Ćosića u maju 2020. Orlić neistinom zataškavao aferu devet otpuštenih žena iz ćuprijske škole, tvrdeći da nijedna nije dobila otkaz zbog funkcionera SNS-a.

„Ovom prilikom lično demantujem ovu izjavu, pošto se sa njegovim stranačkim kolegom veterinarom Ivanom Bošnjakom, moja koleginica i ja i dalje nalazimo u sudskom sporu. Na novinarska pitanja, da li i pored svega radi u ovoj školi, odgovarao je: Nisam radio, malo sam radio, trenutno ne radim….U situaciji kada je devet majki ostalo bez posla, odnosno devet doktora nauka se našlo na birou za nezaposlene, Vladimir Orlić pokazao je koliko je nemilosrdan i spreman da zarad svojih i interesa stranačkih kolega izgovara neistine i pri tome ne trepne. Povodom ove i drugih mnogobrojnih afera sa članovima SNS-a, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i tadašnji ministar prosvete, a sadašnji savetnik Mladen Šarčević su obećali da će svi koji su u tome učestvovali biti kažnjeni, što se nikada nije dogodilo. Školom danas rukovodi članica SNS-a, poljoprivredna inženjerka, koja je sa preskočenim formalnim nivoom obrazovanja (nema ni magisterijum ni master) doktorirala na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu“ kaže Ivanović.

Ona smatra da neko ko treba da predsedava parlamentom Srbije svakako nije osoba koja je na ovakav način obezbedila sebi jednu od plata ili jedan od poslova.

„Izborom ovakvog čoveka na ovu funkciju šalje se poruka mladima da u visokom obrazovanju zakoni ne važe, da ne morate da učite, da radite, da poštujete zakone, već je dovoljno samo da imate člansku knjižicu SNS-a“.

Kako je objavio BIRN, Orlić je radio kao nastavnik na predmetu „primena informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu“ za školsku 2019/2020. godinu, u periodu od 2. decembra 2019. godine do 26. marta 2020.

Profesorke su 2020. vraćene na posao, a ceo slučaj pratili su mediji sa velikom pažnjom. Ova situacija uticala je i na reputaciju VMŠ u Ćupriji.

 

Prethodni tekstMarković: Iz iskustva bivše Jugoslavije, mora da smo nešto naučili, a to je da je bolje 100 godina pričati, nego jedan dan ratovati
Sledeći tekstJedan od naših najlepših i najviših vodopada – dragulj prirode u srcu Beljanice

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime