ISTRAGA O UBISTVU PANTIĆA SUŽENA NA TROJICU OSUMNJIČENIH!

0

Komisija koja istražuje ubistvo novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića došla je do informacija koje bi mogle da rasvetle zločin počinjen 2001. godine u Jagodini.

PANTICKako „Novosti“ saznaju, postoje jake indicije da su D. T., sada državljanin Nemačke, Z. O. i S. K. iz Bosne i Hercegovine umešani u Pantićevo ubistvo, odnosno imaju direktna saznanja o njegovom premlaćivanju nasmrt.

Kakva je njihova tačna uloga u zločinu 11. juna 2001, i dalje se istražuje. Istovremeno, članovi komisije su tokom rada izolovali i nekoliko brojeva mobilnih telefona, koji se povezuju sa napadačima na jagodinskog dopisnika „Novosti“. Jedan od tih brojeva telefona koristio je D. T. u vreme ubistva.

– Foto-robot, koji je napravljen na osnovu iskaza nekoliko svedoka, a objavljen je i u javnosti, neverovatno liči na D. T., koji je rodom iz Bosne i Hercegovine – navodi izvor „Novosti“ upoznat sa istragom.

– On je sada nemački državljanin, promenio je čak i prezime. Jedno vreme je dolazio u BiH, ali u poslednje vreme ne, jer se za njega zainteresovano i Tužilaštvo za ratne zločine BiH.

Da su D. T. i S. K. i ranije dovođeni u vezu sa Pantićevim ubistvom, svedoči i iskaz bivšeg pripadnika Državne bezbednosti – Z. M., koji je ispričao da su ova dvojica u vreme zločina iznajmili stan u Jagodini, kao i da su u ovaj grad stigli „golfom“.

– Prema mojim obaveštajnim podacima, D. T. i S. K. je angažovao privrednik iz Jagodine da pretuku Pantića – ispričao je Z. M. – Nije mu se sviđalo kako novinar piše o njemu, jer je iznosio njegove kriminalne radnje. Jednom prilikom sam čuo telefonski razgovor jednog od ove dvojice i tada je nekome rekao da je prebio nekog „dole“ motkom, te sam zaključio da se radilo o novinaru.

Prema rečima ovog „debeovca“ postoje informacije da je bejzbol palica, kojom je nasmrt pretučen Pantić, završila kod jednog momka sa druge strane Drine. Ona do danas nije pronađena i veruje se da je uništena.

Pre nekoliko meseci Veran Matić, predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima, izjavio je da sedam radnih grupa iz policije radi na rasvetljavanju smrti Milana Pantića, kao i da su se u toj istrazi izdvojila dva pravca. Reč je, kako je pojasnio, o poslovanju „Jagodinske pivare“, dok se drugi pravac odnosi na cementaru „Novi Popovac“ kod Paraćina.

Milan Pantić je u „Novostima“ objavio seriju tekstova o kriminalnim radnjama, posebno tokom privatizacije, u ova dva preduzeća.

– Moguće je da se ova dva pravca istrage ukrste u jednom međupravcu – saopštio je tada Matić.

„Jagodinska pivara“

U međuvremenu, Komisija je angažovala i veštake koji su veštačili pozive mobilnih telefona u vreme ubistva Pantića. Kompletirana je analiza poziva iz 063 i 064 mreže i izdvojeno je nekoliko, koji su napravili pomak u istrazi i usmerili je dodatno ka D. T. i S. K.

Motiv Pantićevog mučkog premlaćivanja, kako ukazuje sagovornik „Novosti“, gotovo da nije tajna. To je, ukazuje on, urađeno po nalogu nekog od lokalnih jagodinskih moćnika, isključivo zbog njegovih tekstova. Ranije se nagađalo da ubice nisu htele da ga ubiju, već samo upozore i zaplaše, ali su rezulatati policijskih saznanja drugačiji.

– U svim istražnim radnjama imali smo puno problema u međunarodnoj komunikaciji – požalio se avgusta prošle godine predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima.

– Reč je o zahtevima za saslušanje određenih osoba van Srbije, jedne u BiH, a druge u Nemačkoj. Očekujemo odgovor nemačkih vlasti na zamolnicu kako bismo mogli da saslušamo jednu osobu u toj zemlji. Bilo je odlaganja ovog saslušanja zbog određenog postupka koji se tamo vodi.

foto Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime