ISPOVEST OCA UBIJENOG LAZARA JOVIČIĆA

6

ISPOVEST OCA UBIJENOG LAZARA JOVIČIĆA

Porodica ubijenog Lazara Jovičića (17) danas (subota) će obeležiti šest meseci od njegove smrti. Više tužilaštvo u Jagodini podiglo je optužnicu protiv Stefana Simovića (19)za koga se sumnja da je 23. marta nešto posle ponoći, jednim ubodom noža u srce, usmrtio momka iz Jagodine.

Vojislav Jovičić sa sinom Lazarom
Vojislav Jovičić sa sinom Lazarom

,,Lazar je rastao u ljubavi, bio je prepun života i pred njim je bio čitav život. Dugo sam razmišjao šta se desilo te noći i kako nije pokušao da se odbrani ali sam shvatio, na osnovu izjava, da pošto je Lazar bio okrenut ka ulici, video je policijsku patrolu i spustio je ruke. Nije hteo konflikt, što je drugi iskoristio za ubod koji je, prema mišljenju stručnjaka, bio toliko silovit, nezabeleženo jak da je probio grudnu kost i završio direktno u srcu. Ubica je posle tog uboda zauzeo stav kao da se šepuri, a Lazar je samo rekao ,,Ubode me!“ i pao. Sve je trajalo tridesetak sekundi, počinje ovu tešku i bolnu ispovest Lazarev otac, Vojislav Jovičić.

sahrana Lazara Jovičića
sahrana Lazara Jovičića

On se seća da je Lazar kada je te večeri polazio u grad, bio posebno srećan i dobro raspoložen. Tog dana je saznao da će njegov stariji brat dobiti bebu, sve je radio besprekorno.

3

,,Pred odlazak u grad te večeri, dugo se grlio i praštao sa majkom, što nije radio često. Bilo je u najmanju ruku neobično. A veče pre toga, ja sam bio u dnevnoj sobi i čekao da se Lazar vrati iz grada. Dolazio je između pola jedan i jedan. Ja sam zaspao gledajući televiziju i čuo sam vrata, ali pošto je Laza spavao na tom krevetu gde sam ga čekao, a nije me probudio, ja sam zaspao ponovo. U neko doba sam ustao i video ga da je otišao i legao pored majke da spava. Supruga se probudila oko pola pet , došla do mene i rekla da Lazara nema. Ja sam joj uzvrato da dete spava pored njega ali ga ona nije videla, jer Lazar nikada do sad to nije uradio! Nije se ranije desilo da dođe iz grada i da legne pored majke. Kao da je to bilo njegovo opraštanje sa majkom, sa nama…

 

On kaže da za njih, kao roditlje ne postoji satisfakcija kao i da ništa ne može da im vrati dete.

2
Lazar Jovičić

,,Ali za nas bi bila velika uvreda i poniženje da ubica, da neko ko nije morao da mu oduzme život a jeste to učinio, dobije manju kaznu od maksimalne kazne. Ja verujem da se neko rađa kao ubica. Svaka kazna manja od maksimalne bila bi u najmanju ruku, nemoralna i pokazala bi da ubistvo u Srbiji i nije neki zločin, kaže Jovičić.

Otac je komponovao pesmu ,,Kišni dan,, a napisao je i Zbirku pesama koju će objaviti 5. januara na dan kada je Lazar trebalo da napuni 18 godina.

U Jagodini je osnovan i ,,Pokret zabrinutih roditelja“ koji traže da se zabrani prodaja alkohola deci, da se zabrani rad neregistrovanim objektima a u registrovanim da se postavi obezbeđenje, da policija bude noću ažurnija.

,,Nismo mnogo uradili, jer naša deca imaju pogrešne modele u životu. Mnoge generacije su izgubljene, treba misliti na ove koji dolaze, ali retko ko o tome razmišlja. Kad se desi ovakva tragedija kao naša, svi bi nešto da učine ali…država mora da pooštri kaznene mere, da pokaže da je zaista spremna da uđe u koštac protiv problema. Odatle sve kreće, od toga da se roditeljima naplati kazna jer im je maloletno dete na ulici noću. Gotovo sam siguran da mi kao država to nećemo da uradimo, kaže Vojislav.

Kod Lazinih odeljenskih drugara iz Niša koji su, kako kaže otac koji je i sam muzičar i dugogodišnji direktor Muzičke škole ,,Vladimir Đorđević“ umiveni muzikom, tuga za njim se oseća drugačije. Kod drugova iz Jagodine oseća se strah, mnoga deca potražila su i psihijatrijsku pomoć.

,,Retki od njih dolaze, verovatno da im je to jako teško. Ljudi nas sa strahom pitaju kako smo, ali ovakvu bol ne može da oseti niko ko to nije doživeo, tako da je uzaludno to ikome pričati. Trudimo se da imamo kratkoročne obaveze, da ih sebi postavljamo kako bismo živeli. Ne volim da mislim da Lazara više nema, ja živim svakodnevno kao da je on sa nama, ali na nekom drugom mestu, kaže Vojislav Jovičić.

LAZAREV ZADNJI PISMENI ZADATAK IZ SRPSKOG

Tema:Osećam silnu potrebu da kažem, a ćutim

Svakog od nas nešto muči, ali neće i ne može da priča o tome. Mene muči to što moji vršnjaci nose noževe izlazimo u grad ili idemo na neki rođendan. Zašto se dešavaju razne stvari? To je sve nepotrebno!

Tako se jedne večeri dogodilo to da je jedan dečak uboo mog najboljeg druga nožem. Moj drug je preživeo, ali je ostao u bolnici da bi se oporavio. Kada se oporavio i izašao iz bolnice, posle nekog vremena otišli smo na suđenje. Posle svega toga, dečak koji je to uradio dobio je minimalnu novčanu kaznu, teretili su ga za laku telesnu povredu iako je mom drugu falio milimetar da umre. Nešto slično ovoj situaciji, dogodilo se pre par dana u Nišu, a dešavaće se svakog dana ako se nešto ne promeni u ovoj državi. Sada se u Nišu i drugim gradovima održavaju protesti protiv nasilja, možda će oni nešto promeniti.

Ja ne pričam o tome, ne zato što ne želim nego zato što me niko ne bi čuo, zato što smo mi takva država, takav nam je sistem.“

Profesorka je napisala ,,Fali kraj, stil ti je na nivou osnovne škole, dovoljan 2“.

7

DA MI JE ZASPAT’

E da mi je zaspati

Pa da se fino probudim

A ono

Ništa nije bilo

 

E da mi je zaspati

Pa te usnim kao nekag

Najlepše moje blago

Najlepše sunce duše moje

 

E da mi je zaspati

Pa da se fino probudim

Sa jutarnjim suncem

I mislima kao nekad pre

 

E da mi je zaspati

Pa me dočeka novo jutro

Jutro kao nekada pre

Kada si dolazio da se maziš pored mene

 

Pusti me da legnem pored mog oca

Znao si reći

E da mi je zaspati pa da legnem

Da malo dušom danem

Da legnem makar na tren

Pored tebe sine, eto …

 

Prethodni tekstŠTA JE BB KREMA?
Sledeći tekstSLETELI S PUTA, UDARILI U ELEKTRIČNI STUB I POGINULI

6 KOMENTARA

    • Ma ksimalna kazana i nista manje od toga!Laki je bio predivan momak i za primer svima.Tuga,tuga,….Eto ja zivim tu i znam detalje te noci i ponavljam tvoje reci:Ovoga ne treba pustati iz zatvora.OVOGA da mu ime ne pominjem

  1. Po cemu si zakljucila ili zakljucio da ovog ne treba pustati iz zatvora ???? Da li znas sve cinjenice o toj noci ??? Da li znas ko je prvi potegao noz??? Da li znas ciji je taj noz ??? Ne znas i ne mozes znati jer nisi bio/la prisutna te noci…kao ni ja…Znam samo ono sto sam cula …ali o tome ima ko ce da brine i da osudi ako treba…i nemoj da mi prosipas raznorazne gluposti,ja sam jedna od onih koji su izgubili brata od 23 god,pred kojim je tek bila buducnost,a izgubila sam ga za sekundu,i evo vec 17 punih godina ubicu nisu nasli…i savrseno dobro znam kako sve to boli…

      • Bojana prosipas gluposti…..Da me osudi neko zato sto sam se branila…Jagodina nije bas nesto velika,i uglavnom se sve zna…Zna se i Lazar,a i Stefan….Ovog puta nisi u pravu….Lazar je taj koji je prvi jurnuo na Stefana,i ako je tako dobro dete,sta ce mu noz u jakni…I da sam ja bila na.Stefanovom mestu branila bih se kako stignem….Jer ni taj Lazar nije imao nikakvo pravo da potegne noz na Stefana….Toliko o dobrom detetu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime