IRINEJ ODLIKOVAO PALMU ORDENOM SVETOG SAVE PRVOG STEPENA

1

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja odlikovan najvišim crkvenim priznanjem-Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Najvise priznanje koje crkva  dodeljuje za izuzetne zasluge, Markoviću je uručeno na predlog Vladike Jovana Šumadijskog, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja nakon svečane liturgije, povodom osvećenja crkve Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu, čiji su ktitori porodica Dragana Markovića i ATP Palma.
„Bog da blagoslovi Dragana Markivića i njegovu porodicu. Ja znam da ćete vi graditi i kule i gradove, al će zauvek ostati ovaj hram u kome će se uvek spominjati ime ktitora i njegove porodice. Ovaj hram nije važan samo za Končarevo i Jagodinu, vec i za celu Srbiju i vaskoliko hrišćanstvo i jednako bi krasio i nasu prestonicu i velike evropske gradove. Pozivam i druge, ekonomski moćne ljude, da slede primer Dragana Markovića“ poručio je u svojoj besedi Patrijarh Irinej.

 5 6 7

„Ovo je veliki i radostan dan, dan kada Bogu posvećujemo jedan predivan hram, a ima li išta veće nego podignuti dom božiji.  Molim se Bogu i Svetom Savi da orden koji ste dobili  bude vama i vašoj porodici podstrek “ rekao je vladika Sumadijski Jovan, Markoviću nakon sto mu je uručen orden.

21 22

13 14 15

U svom obracanju najvisim crkvenim velikodostojnicima,zvanicama iz javnog i politickog zivota i mestanima Koncareva, Dragan Markovic  je porucio da je zahvalan Vladiki Sumadijskom Jovanu koji je blagoslovio njegovu odluku i odbijanje,da njegov lik ne bude ovekovecen kao ktitora na jednoj od fresaka u hramu. 2

„Hvala patrijarhu jer je odobrio moju molbu da se moj lik ne nalazi oslikan u crkvi. Ja nisam svetac, ja sam politicar, a oni nisu vecni, vecni su samo sveci. Ja zelim sa ovog mesta da posaljem poruku da su crkva i narod jedno i da svi, jedinstveno i domacinski, moramo da postujemo sta crkva kaze. Za mene je najveci poklon sto su ovaj hram osvestali Patrijar Irinej i Vladika Jovan i zelim da im se vrati na cast i na radost. Ja sam danas, paleci sest kandila sa svoje petoro unucadi pozeleo ,da sledece godine ne budem ja taj sesti clan koji pali kandilo, vec novi clan moje porodice“rekao je Markovic i dodao da ce ovaj hram biti upisan na turistickoj mapi Srbije kao nova destinacija.

1
Vladika je u Crkvu doneo sest cestica mostiju svetaca medju kojima su Teodor Tiron,Sv.Nikolaj  Zicki, Sv.Anastasija,majka Svetog Save i Kneza Lazara.

Orden Svetog Save je bio državni orden u Kraljevini Srbiji (1883—1918) i Kraljevini Jugoslaviji (1918—1945), a od 1945. do danas predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. Od 1986. godine Orden Svetog Save dodeljuje Srpska pravoslavna crkva za zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju. Orden se dodeljuje i duhovnim i svetovnim pojedincima, kolektivima i organizacijama (uručuje se i nosi je osoba koja je na njenom čelu). Znak (insignija) ordena nosi se na lenti oko vrata. Za razliku od nekadašnjeg petostepenog državnog, Orden Svetog Save koji dodeljuje SPC, podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: 1. stepen je bele boje; 2. stepen crvene, a 3. stepen plave boje.

Osveštavanju crkve prisustvovali su funkcioneri Socijalsitičke partije Srbije Ivica Dačić, Aleksandar Antić, predstavnici javnog i političkog života Jagodine i Srbije i brojni vernici.

Ceremoniju je uveličao sjajan hor „Srbski pravoslavni pojci“.

FOTO Nenad Đukić, Viktor Stojanović

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime