SKANDAL OKO DODELE NAGRADE „MILAN PANTIĆ“ – UNS SE POVLAČI IZ ŽIRIJA – O NAGRADI SE ODLUČUJE TELEFONSKI

0

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je danas da se to udruženje povlači iz žirija za dodelu nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić”, zbog kako je rekao, netransparentnog rada i odlučivanja.

Žiri je juče doneo odluku da se nagrada za ovu godinu ne dodeli, jer ni jedan od sedam predloga, „koji zaslužuju pažnju nije poseban i značajan u meri da zaslužuje nagradu sa imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom”, stoji u obrazloženju.

UNS-u je neprihvatljivo da se o nagradi, koja je na inicijativu Kompanije Novosti ustanovljena pre 15 godina, „odlučuje bez zasedanja žirija već telefonom i elektronskom komunikacijom”, rekao je Tanjugu Brajović.

On je rekao da će saopštenje biti postavljeno na sajtu UNS, a u kome će stajati da je „UNS uveren da bez rasprave i sučeljavanja argaumenata nema dobrog izbora i da je ovogodišnja odluka da se ne dodelu nagrada koja nosi ime ubijenog jagodinskog novinara Milana Pantića, upravo posledica pogrešnog načina rada zašto je najodgovornije rukovodstvo Novosti”.

„Ovo je za UNS teška odluka, jer je Pantić bio njegov ugledni član i aktivista i UNS upravo zato ne želi da učestvuje u degradiranju priznanja koje nosi njegovo ime”, rekao je Brajović.

Konkurs za nagradu „Milan Pantić”, po tradiciji raspisuje se početkom maja i traje mesec dana, a o nagradi odlučuje žiri sastavljen od predstavnika „Večernjih novosti”, UNS, NUNS-a, Ndeljnika „Novi  put”, iz Jagodine i Književnog kluba „Đura Jakšić” iz Jagodine.

Kandidate za nagradu predlažu redakcije, udruženja novinara, izdavači, žiri i pojedinci, uz pisano obrazloženje.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika „Večernjih novosti” iz Jagodine Milana Pantića koji je 11. juna 2001. godine mučki ubijen ujutro u hodniku ispred svoga stana. Ubica još nije pronađen.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a uručuje se, po tradiciji, u Jagodini, na dan ubistva u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena koji se održava na Gradskom groblju u ovom gradu i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen bisti Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime u Jagodini.

politika.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime