IN MEMORIAM – DANICA ĆIRIĆ (Jagodina 1977- Pariz, 2021)

0

U sredu 24. marta navršava se 40 dana od smrti naše sugrađanke Danice Ćirić, devojačko Gajić (1977-2021)

Doktor nauka iz oblasti biohemije, biofizike i molekularne biologije, koja je dato zvanje stekla na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

Rođena je, odrasla i završila osnovnu školu i gimnaziju u Jagodini. Diplomirala je na Biološkom fakultetu u Beogradu, na smeru molekularna biologija i fiziologija.

Naučnu karijeru je započela radom na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” u Beogradu. Nakon toga dobija stupendiju francuske Vlade za doktorske studije i na Francuskom nacionalnom institutu za polјoprivredu, hranu i životnu sredinu (INRAE) u Parizu, stiče zvanje doktora nauka disertacijom na temu biohemijske i strukturne studije Shadoo proteina i njegove interakcije sa prionom. Na prestižnom Institutu Paster u Parizu radila je od 2015. godine, u okviru novoosnovanog Instituta za sluh.  

Danica je bila deo tima koji radi istraživanja u domenu terapije za lečenje različitih oblika genetski nasledne gluvoće. Ona je učestvovala u projektu prvog kliničkog ispitivanja, koje bi deci, koja su urođeno gluva, praktično omogućilo da počnu da koriste čulo sluha po prvi put.
Činjenica da živi i radi daleko od domovine, nije je sprečila da pruža svu moguću podršku i pomoć kolegama u Beogradu. Zahvaljujući njoj, uspostavljena je saradnja dva instituta, koji sada imaju aktivan projekat, finansiran zajednički od strane Vlade Srbije i Francuske.

Danica je dala sve od sebe da dobije bitku protiv veoma agresivnog neprijatelja (trostruko negativnog raka dojke). Nažalost, protivnik je bio najgori mogući.

Danica je bila izuzetna žena – od onih koje sve umeju i mogu, obožavala je život i ljude, nikad se nije štedela ni najmanje, sa osmehom na licu energično je gurala napred i uvek je bila tu za druge.

Sahranjena je 19.02.2021. godine u Parizu, u prisustvu porodice, prijatelja i kolega iz sveta nauke.

“Whatever the destination, the only way is forward!” Danica


Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

Prethodni tekstMLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE: GRAD JAGODINA UPRAVLJA OTPADOM U SKLADU SA ZAKONOM
Sledeći tekstPONOVO RADI BIBLIOTEKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime