I Železnička stanica dočekala sređivanje

0

Železnička stanica u Jagodini, na međunarodnoj pruzi Beograd – Niš, posle dužeg vremena osvežena je novom fasadom, staze na peronu dobile su novi asfalt, uređuje se park prema gradu koji će dobiti modernu rasvetu… Popločavaju se staze, skidaju debele naslage korozije na stubovima reflektora.

Sanira se i sanitarni čvor u čekaonici, ali su toaleti još „pod ključem“, a ključ se dobije, piše na vratima jednog od toaleta, na blagajni za prodaju karata, ako kupite voznu kartu. Železnička stanica u Jagodini godinama je bila ruglo grada, kako su je zvali građani i putnici, pre svega čekaonica, memljiva, hladna i išarana a mirisala je na urin iz demoliranih toaleta.

Putnici su se u njoj zadržavali toliko da kupe kartu, a blagajnici žurili da zatvore kapke na šalterima za prodaju karata.

Prva železnička stanica u Jagodini izgrađena je osamdesetih godina 19. veka, kada je prugom Beograd – Niš prošao prvi voz u Srbiji, 23. avgusta 1884. godine.

„Bila je jedna od najlepših u zemlji, nalazila se i na poštanskim razglednicama“, zapisali su hroničari tog vremena.

Prvobitni izgled promenila je sedamdesetih godina prošlog veka, a poslednja adaptacija delimično je obavljena 2012. godine, kada je promenjen krov i uređena nadstrešnica.

Teška ekonomska situacija u zemlji, koja je pogodila i železnicu, ali i nebriga, koja je trajala godinama, sada se ispravlja na radost sve većeg broja putnika koji putuju železnicom, ali i turista koji posećuju Jagodinu, posebno leti, ocenjuju turistički radnici Jagodine.

Tanjug

Prethodni tekstSutra pretežno sunčano i toplo
Sledeći tekstPALMA U POSETI RUMUNIJI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime