HOROR U NAPUŠTENOJ KUĆI – LEŠEVI PASA I BOLESNE ŽIVOTINJE, EFIKASNA REAKCIJA TUŽILAŠTVA I POLICIJE

0

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini u akciji policije i nadležnih inspekcija a po prijavi Udruženja za zaštitu životinja, u selu Donje Štiplje u napuštenim objektima pronađeno je više pasa, u lošem zdravstvenom stanju. Slučaj je otkrila S.P. pre par dana kada je šetajući u prirodi, začula životinje koje cvile zatvorene u napuštenoj kući.

„Ušla sam u dvorište, sve je bilo u strašnom stanju, videla sam mrtvog psa zavezanog lancem, mučenik je umro na lancu, telo mu je bilo u raspadanju, pokušala sam druge da oslobodim i jedva uspela. Naišla sam na leš još jedne životinje. Onda sam u kući ugledala pakao – mršavi, bolesni psi, jedan od njih nije imao dlaku uopšte, jedan je bio slep sa jakom debelom ogrlicom oko vrata. Smrad koji se širio bio je nesnosan, dobila sam nagon za povraćanjem. Nisam znala gde ću ni šta da uradim pa sam se, kada sam se malo sabrala, vratila kući, natovarila hranu u torbu i vratila se u tu horor kuću. Dala sam im da jedu, oni su bili gladni i gutali su sve. Bilo je strašno, doživela sam šok od koga nisam mogla da se oporavim. Pse sam fotografisala i sve objavila na društvenim mrežama“ kaže S.P.

Objavu na fejsbuku videla je predsednica Udruženja za zaštitu životinja „Kućica za spas“ i obavestila tužilaštvo, policiju i nadležne inspekcije.

„Tužilaštvo je odreagovalo istog momenta, nadležne institucije počev od tužilaštva, policije i inspekcija su održale pokaznu vežbu kako treba raditi u svim slučajevima kada postoji sumnja na krivično delo – zlostavljanje i ubijanje životinja. Nažalost ovaj slučaj je poznat celoj Jagodini ali i Srbiji i traje godinama. Ranije je iz stana osobe za koju se sumnja da je zlostavljala životinje izneto 50 pasa koje su preuzeli aktivisti za zaštitu životinja iz Beograda. Ova osoba je pred Osnovnim sudom u Jagodini osuđea na zatvorsku kaznu i lečenje u ustanovi zatvorenog tipa ali je presuda oborena jer su veštaci iz Beograda smatrali da treba da se leči sa slobode. Sloboda je donela novu patnju životinjama. Ovakve slučajeve kojih ima po Srbiji moraju rešavati institucije, ne pojedinci. Tužilaštvo, policija, inspekcije, oni su ti koji sprovode zakon. Prijavite sumnju na nasilje nad životinjama, vreme je da se Srbija uhvati u koštac sa ovim problemom“ kažu u Udruženju za zaštitu životinja „Kućica za spas“.

Psi su po nalogu inspekcije prebačeni u jagodinsko Prihvatilište za napuštene pse gde će biti obavljeni veterinarski pregledi. Pitanje koje se postavlja je i ko će platiti lečenje ovih zapuštenih i bolesnih pasa? 

„Psi su u užasnom stanju, ja sam to fotografisala, videla svojim očima, to je strašno. Ovo više nikada ne sme da se ponovi. Ta osoba mora biti sankcionisana “ kaže S.P. koja je slučaj otkrila.

Prema nezvaničnim informacijama, kuća i plac pripadaju osobi koja je prevarena i kojoj je pedesetogodišnja žena za koju postoji osnovana sumnja da je počinila krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, obećala da će joj plaćati 100 evra mesečno za izdavanje kuće, što se nije dogodilo. Vlasnica kuće došla je na lice mesta kada su nadležni organi obavljali detaljnu istragu, prema rečima prisutnih bila je vidno uznemirana i šokirana prizorom. 

Slučaj je u rukama nadležnih organa. Orka je od 1. januara 2006. do 31. decembra 2018. godine stručno obradila i analizirala 6.500 slučajeva zlostavljanja i ubijanja životinja. Na osnovu te analize utvrđeno je da ljudi životinje najčešće fizički zlostavljaju (52 odsto), slede zanemarivanje (32 odsto), psihičko zlostavljanje (13 odsto), pojave hordašenja (dva odsto), i seksualno zlostavljanje (jedan odsto). O slučaju u Jagodini pisao je i Levijatan i brojni svedoci počev od komšija u zgradi gde su psi držani. 

 

 

Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina naš grad“ koji sufinansira Grad Jagodina

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime