„Građanski posmatrač“ u Paraćinu

0

Udruženje građana „Građanski pokret slobodan izbor“ posle sprovedenog projekta posmatranja lokalnih izbora u Paraćinu pokreće još jedan projekat „Građanski posmatrač“. Kako kaže član upravnog odbora udruženja Slobodan Tanić cilje projekta biće praćenje rada lokalnih institucija u novom skupštinskom sazivu: „Novi saziv skupštine je konstituisan i u prilici smo da od početka pratimo njegov rad. To znači da ćemo moći da napravimo jasan uvid u sve bitne parametre koji ukazuju na to kakva će biti „nova vlast“ – transparentnost, doslednost, poštovanje demokratskih procedura, poštovanje zakona.“

Rad organizacija civilnog društva tokom ove godine bio je veoma otežan zbog epidemije koronavirusa kaže Tanić i dodaje „Tokom leta mogli smo da organizujemo sastanke na otvorenom, ali sada sa dolaskom jeseni i očekivanim povećanjem broja zaraženih, to će verovatno biti mnogo komplikovanije. Video konferencije jesu dobra zamena, ali ipak samo zamena za živ kontakt sa članovima tima“.

Što se tiče projekta „Građanski posmatrač“, Tanić kaže da se sve zasniva na entuzijazmu članova udruženja zainteresovanih za rad lokalne samouprave. Nema finansijera, mada će pokušati da učestvovanjem na nekom od javnih poziva obezbede sredstva za ozbiljniji rad. „Ovog trenutka oslanjamo se na sopstvene snage.“ Udruženje postoji od 2003. godine i realizovalo je mnogo lokalnih projekata.

„Praćenje rada novog skupštinskog saziva biće izazov posebno ako ponovo budu uvedene nove mere zabrane okupljanja i nastavi se sa održavanjem elektronskih sednica opštinskih organa.“ Ali kako Tanić kaže i za to su spremni.

Prvi korak biće razgovor sa drugim aktivnim udruženjima u Paraćinu sa namerom formiranja lokalnog saveza za odgovornu lokalnu samupravu, planiraju i izradu zajedničke web stranice lokalnih udruženja, zajedničko učešće na javnim pozivima za dodelu sredstava. Zainteresovani su i za borbu protiv pošasti lažnih vesti, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, saradnju sa profesionalnim medijima na tom planu, ali kako kažu, za to će im ipak biti potrebno mnogo više vremena za pokretanje projekta.

Prethodni tekstLikovna škola u Jagodini upisuje nove polaznike
Sledeći tekstVlast u Paraćinu čine SNS, SPS i GG „Zdrava priča“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime