„Građanski posmatrač“ – formirana mreža udruženja za monitoring lokalne vlasti u Paraćinu

0

U Paraćinu je potpisan sporazum dva udruženja građana u cilju formiranja mreže za nadzor nad radom lokalnih vlasti u 2021. godini. Nadzor će se sprovoditi prema metodama koje je uvela mreža WeBER 2.0 (Western Balkan Civil Society Empowerment for a Reformed Public Administration) a organizacije su u postupku obezbeđivanja sredstava kroz raspisan javni poziv.

Prvi sporazum potpisala su udruženja „Pridruži se“ i „Građanski pokret slobodan izbor“, a očekuje se da uskoro sporazumu pristupi još nekoliko lokalnih udruženja.

Monitoring će se sprovoditi u oblastima kao što su transparentnost rada, uključivanje građana u donošenja odluka, profesionalnost administracije i uticaj na javne službenike koji se smatra nedozvoljenim (uključujući političke pritiske), doslednost i sl.

Svi rezultati biće javno objavljeni a za potrebe projekta, koji će se sprovoditi i sopstvenim resursima, biće postavljena i namenska internet strana.

Ovakav projekat predstavlja novinu u Pomoravlju, a kako kaže Slobodan Tanić iz „Građanskog pokreta – slobdan izbor“, ima interesovanja i od strane udruženja građana iz drugih pomoravskih opština da se uključe u projekat i da se formira pomoravska mreža civilnog društva i to ne samo u oblasti nadzora nad radom lokalnih vlasti već i u drugim sektorima, kao što je borba protiv lažnih vesti.

Prethodni tekstIzabrane sudije Apelacionog suda u Kragujevcu
Sledeći tekstCENA ČLANARINE U BIBLIOTECI U JAGODINI – 300 DINARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime