Građani nezadovoljni postupanjem zoohigijene prema psima

0

U utorak 7. novembra u jutarnjim satima u centru Jagodine, kako svedoče prolaznici, radnici zoohigijene JP „Standard“ hvatali su napuštene pse i „ubacivali ih“ u vozilo na nehuman način koji je uznemirio ljude i decu koja su prolazila.

„Bila sam na stanici preko puta fontane. Oni su bili parkirani kod autića za decu. Tu je bilo i roditelja i prolaznika, dakle u 8 i 15 bilo je dosta ljudi. Išli su sa nekom kesom, pretpostavljam da u njoj nose hranu, hvatali su ih i grubo ubacivali u auto koji voze. Psi su urlali, zapomagali. Nisam se snašla da odmah počnem da snimam jer sam bila u šoku od tog urlanja i celog prizora. Ubacivali su ih kao džakove. Krenula sam da prelazim ulicu, a oni su nastavili da idu ka Velikom parku kolima kroz pešačku zonu. Bila sam toliko uznemirena da sam zatražila pomoć lekara koji je kućni prijatelj. Za onakvo postupanje radnika zoohigijene treba tužiti firmu. Kakvu poruku šalje ta služba? To je bila poruka nasilja i za starije ljude tu i za decu, za sve nas koji smo to slušali i gledali“ kaže žena koja se našla u centru grada kada je zoohigijena skupljala pse.

Još jedna grđanka postavila je pitanje na društvenim mrežama da li je normalno i zakonom dozvoljeno loše postupanje prema psima od strane zoohigijene.

„Daće Bog da su psi živi i da je to samo tako izgledalo, jer izgledalo je strašno. Psi su urlikali i onda su ih bacali u kola. Neverovatno je i da niko od muškaraca nije pokušao da im se suprotstavi“ kaže druga sugrađanka koja inače radi u prosveti i tvrdi da to nije model ponašanja koji treba prezentovati deci i mladima, naprotiv.

Jagodinska zoohigijena odbacuje ove tvrdnje, međutim zvanično saopštenje o tome šta se događalo tog jutra nije objavila javnosti. Udruženje za zaštitu životinja „Kućica za spas“ poziva građane Jagodine koji vole životinje i brinu o njima da se pridruže inicijativi za otvaranje Prihvatilišta za napuštene životinje za javnost, kao i nadležne službe u Jagodini da počnu da sprovode Zakon o dobrobiti životinja.

„Tražimo prijem kod direktorke JP „Standard“ kako bismo napravili zajedničku strategiju i kako bi konačno, posle mnogo godina bezuspešnih pokušaja, Prihvatilište uključilo civilni sektor u zbrinjavanje pasa, kako bi građani Srbije mogli da vide i udome te pse, što i jeste cilj zbrinjavanja napuštenih životinja. Podsećamo da komunalna inspekcija umesto da uloži napor kako bi priliv pasa na ulice bio manji (provera vlasništva, zakonski obaveznog čipa) inspektori uklanjaju poneku kućicu koju građani postave kako bi napušteni psi imali gde da se sakriju od hladnoće. Grad nema strategiju koja bi kroz humanost i opštu kampanju za poštovanje Zakona, doprinela smanjenju broja izbačenih pasa. Ti psi su naši sugrađani i umesto da zajedničkim snagama obezbedimo njihov bolji život, građani svedoče scenama „bacanja pasa“ kako sami kažu. Činjenica je da većinu pasa koju zoohigijena pokupi, nikad više ne vidimo iako je obaveza da oni posle čipovanja, sterilizacije i vakcinacije budu vraćeni na stanište“.

Pre nekoliko dana na fejsbuk stranici Infocentrale objavljena je fotografija čoveka koji svoj obrok deli sa napuštenim psom, a koja je imala samo pozitivne komentare i pohvale javnosti. Dan kasnije, radnici zoohigijene pokupili su baš tog psa iako je pas sterilisan, miroljubiv i pitom, što nije u opisu rada zoohigijene. Jagodina nema azil za trajno zbrinjavanje pasa, već Prihvatilište u kome se psi sterilišu, čipuju i vakcinišu te vraćaju na stanište do 30 dana, za šta se iz budžeta Grada Jagodine odvaja novac. Jagodina nema besplatne sterilizacije, čipovanje i vakcinacije pasa i mačaka.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime