Ambasador Konga Žozef Kalala Mulamba u Jagodini: Kongo nikada neće priznati nezavisnost Kosova

0

U zvaničnoj poseti Jagodini, na njegov zahtev, boravio je ambasador Demokratske Republike Kongo Žozef Kalala Mulamba i predložio predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi saradnju Jagodine sa Kongom, saopštila je Informativna služba Grada.

„U Jagodinu dolazim treći put i dolazim kao prijatelj. Mi u Kongu kažemo da idete tamo gde vas vole, a vi volite mene i ja volim vas. Video sam veliki razvoj grada Jagodine, sve što ste uradili i znam da se svi vaši građani voze besplatno gradskim prevozom. Došao sam da vam zvanično predložim saradnju Jagodine sa državom Kongom i gradom Mijabi koji ima 100 000 stanovnika i nalazi se u centralnoj pokrajini Kasai. Ta pokrajina je bogata mineralima i dijamantima, ali je oskudna sa strujom i vodom. Takođe želim da vam kažem da Demokratska Republika Kongo nije priznala takozvano nezavisno Kosovo, podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mi u Kongu imamo rat već 25 godina, jer žele da nam oduzmu deo naše teritoirije, baš kao što je to slučaj sa delom Srbije Kosovom i Metohijom“, rekao je mbasador Konga.

Dragan Marković Palma je prihvatio ponuđeni predlog saradnje.

„Želim da se zahvalim državi Kongo što nije priznala takozvano nezavisno Kosovo i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Znam da je Kongo u ratu već 25 godina i da imaju veliki problem što neko hoće da im otme deo teritorije. Mi smo napravili odličnu saradnju sa Egiptom koji je afrička zemlja i koji ima 110 miliona stanovnika. Kongo je takođe afrička zemlja, ima 100 miliona stanovnika, druga je po površini u Africi iza Alžira i 11. po površini na svetu. Njegovoj ekselenciji sam rekao da grad Jagodina prihvata saradnju sa Kongom. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima odličnu saradnju sa Kongom, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Naš cilj je da vidimo na koji način možemo ekonomski da sarađujemo sa Kongom i šta Srbija može da izveze u tu veliku afričku zemlju“, kazao je Marković.

Današnjoj konferenciji za novinare u Jagodini prisustvovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime