Ambasador Konga Žozef Kalala Mulamba u Jagodini: Kongo nikada neće priznati nezavisnost Kosova

0

U zvaničnoj poseti Jagodini, na njegov zahtev, boravio je ambasador Demokratske Republike Kongo Žozef Kalala Mulamba i predložio predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi saradnju Jagodine sa Kongom, saopštila je Informativna služba Grada.

„U Jagodinu dolazim treći put i dolazim kao prijatelj. Mi u Kongu kažemo da idete tamo gde vas vole, a vi volite mene i ja volim vas. Video sam veliki razvoj grada Jagodine, sve što ste uradili i znam da se svi vaši građani voze besplatno gradskim prevozom. Došao sam da vam zvanično predložim saradnju Jagodine sa državom Kongom i gradom Mijabi koji ima 100 000 stanovnika i nalazi se u centralnoj pokrajini Kasai. Ta pokrajina je bogata mineralima i dijamantima, ali je oskudna sa strujom i vodom. Takođe želim da vam kažem da Demokratska Republika Kongo nije priznala takozvano nezavisno Kosovo, podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mi u Kongu imamo rat već 25 godina, jer žele da nam oduzmu deo naše teritoirije, baš kao što je to slučaj sa delom Srbije Kosovom i Metohijom“, rekao je mbasador Konga.

Dragan Marković Palma je prihvatio ponuđeni predlog saradnje.

„Želim da se zahvalim državi Kongo što nije priznala takozvano nezavisno Kosovo i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Znam da je Kongo u ratu već 25 godina i da imaju veliki problem što neko hoće da im otme deo teritorije. Mi smo napravili odličnu saradnju sa Egiptom koji je afrička zemlja i koji ima 110 miliona stanovnika. Kongo je takođe afrička zemlja, ima 100 miliona stanovnika, druga je po površini u Africi iza Alžira i 11. po površini na svetu. Njegovoj ekselenciji sam rekao da grad Jagodina prihvata saradnju sa Kongom. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima odličnu saradnju sa Kongom, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Naš cilj je da vidimo na koji način možemo ekonomski da sarađujemo sa Kongom i šta Srbija može da izveze u tu veliku afričku zemlju“, kazao je Marković.

Današnjoj konferenciji za novinare u Jagodini prisustvovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Prethodni tekstGrađani nezadovoljni postupanjem zoohigijene prema psima
Sledeći tekstFPNJ organizuje humanitarnu aukciju za pomoć manastiru Sveta Petka

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime