„NOĆ ISTRAŽIVAČA“ U JAGODINI FENOMENALNO POSEĆENA

1

„Noć istraživača“ koja se održava u EGŠ „Nikola Tesla“u Jagodini izazvala je veliko interesovanje i odličnu posetu. Deca, osnovnci, srednjoškolci okupili su se da pogledaju oglede koje su starji razredi izveli. Interesovanje za nauku veliko!

vesna todorovic„Organizator Noći istraživača za Pomoravlje je NOU tim. Interesovanje dece je jako veliko. Noć istraživača je namenjena pre svega srednjoškolcima, osnovcima ali i manjoj deci. Sve radionice su interaktivne, nauku uče kroz igru i na taj način razvijaju ljubav prema nauci. Možda je najviše pažnje privukao model ćelije koju treba da naprave od slatkiša ili uvek popularni eksperiment izolacija DNK“ rekla je Vesna Todorović, član NOU tima i koordinator NM za Jagodinu.

Strahinja Mihajlović koji se sa svojim timom bavi programiranjem i pravljenjem robota rekao je da je njihov glavni cilj promocija nauke deci u osnovnoj i srednjoj školi.

„Programiranje nije lako polje, deca trabe da se uvedu u ovu oblast. Interesovanje dece je veliko jer se radi o programu koji je strahinjaprilagođen mlađoj deci, interaktivan je. Tek kada se deca uvedu u ovu oblast, prelazi se na programiranje, kada imaju razvijene algoritme i matematičku sposobnost da izvrše proces“ rekao je Strahinja.

Prema rečima Zorana Arsića, predstavnika NOU tima nauka je igra koja se na ovaj način približava deci.

zoran arsic„Noć istraživača održava se u preko 20 zemalja u Evropi, u Srbiji po deseti a u Pomoravlju po drugi put. Manifestacija je svima namenjena. Svi treba da vide da je nauka jedna velika igra da kroz maštu mogu da razvijaju  svoje talente i da postanu ono o čemu sanjaju. Ovo je zgodna prilika da svako vidi da nauka nije bauk, da i fizika i hemija mogu biti igre iz koje nastaju najveća dostignuća ljudska. Nadamo se da će odavde poteći neki veliki umovi koji će sutradan biti naučnici na koje ćemo biti ponosni“ kaže Arsić.

Deca su sa oduševljenjem posmatrala eksperimente. Mnogo pažnje privukao je eksperiment izdvajanja DNK.

„Najzanimljiviji su mnogobrojni štandovi, na polju biologije. Ja konkretno radim na eksperimentu mutacije kod mušica. Na štandu „Kako ćelija diše“ koristimo gumene bombone koje su deci jako zanimljive. Ja prporučujem prirodne nauke svoj deci koja ne znaju čime će se baviti“ kaže Danijela Anđelković.

3

„Idem u Gimnaziju a ovde radimo DNK izolaciju i to je izolacija DNK molekula koji se nalazi u ćeliji. Deci prvo sipamo 10 ml vode koje mućkaju u ustima, tako skupimo enzime koje pomešamo sa sokom od ananasa. Taj sok pojede enzime, proteine. Zatim imamo alkohol koji se ozdvoji od vode i tu se izdvoji DNK molekul i deca mogu da vide šta on ustvari predstavlja. Interesovanje dece je veliko jer to do sada nisu videli“ kaže Aleksandra Petrović.

matejaNa još jednom štandu bilo je izuzetno zanimljivo.

„Ja sam Metaja Jovanović. Imamo dva eksperimenta, suvi led koji pravi paru i lažna krv. Suvi led je zaleđeni ugljen dioksid koji se nalazi u čvrstom stanju i kada ga stavimo u toplu vodu on isparava. A lažna krv je obična hemijska reakcija dveju supstanci od koje dođe do reakcije, dobijemo specifičnu boju krvi. Decu to jako zanima i zabavno im je“.

Evropska Noć istraživača se održava jubilarno po deseti put širom Evrope, čak i van nje, kao događaj koji se istovremeno organizuje u čak 300 gradova. Svi sadržaji su besplatni. Ima najava da će sledeća manifestacija biti održana i u drugim gradovima Pomoravlja.

U Beogradu se ovogodišnja „Noć istraživača“ održava u različitim prostorima duž cele Knez Mihailove ulice kao što su Francuski institut, institut Servantes, galerija „Progres“, Biblioteka grada Beograda. Noć istraživača u Jagodini održana je zbog kišnog vremena u EGŠ „Nikola Tesla“.

2

tekst i foto Infocentrala

Prethodni tekstU ĆUPRIJI PROMOCIJA ROMANA ANDRIJE TERZIĆA
Sledeći tekstNA BEGALJIČKOM BRDU KILOMETARSKA KOLONA I HAOS

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime