GIMNASTIKU VRATITI U ŠKOLE

0

Kondicioni trener fudbalera i košarkaša, profesor u srednjoj medicinskoj školi ,,Milutin Milanković” u Jagodini, individualni trener Đorđe Hadži Vučković (29) trenira sve sportove. Završavao je Medicinski fakultet kada je odlučio da se prebaci na DIF. San mu je da predaje na fakultetu

SPORTISTA-Oktobra mi počinju doktorske studije u Nišu koje traju tri godine, a nakon toga želim da upišem još jedne na Fakultetu za menadžment u sportu u Beogradu. Čovek može sve što želi- rekao je Đorđe.

On je triatlonac, kondicioni trener, sportista koji kaže da je najbolje ulagati u decu.

– Ja sam pobornik vraćanja gimnastike u škole. Mislim da je ta oblast fizičke kulture poslednjih godina dosta zapostavljena i malo ljudi se bavi gimnastikom. Sa bavljenjem sportom trebalo bi da se počne sa pet ili šest godina. Prvo treba početi kroz školice sporta, možda čak i kroz neke bazične sportove: gimastika, plivanje i trčanje. Posle toga u skladu sa interesovanjem deteta treba se posvetiti grupnim sportovima kao što su : fubal, košarka, odbojka, altetika, plivanje – kaže Đorđe.

On daje savet što se tiče ishrane da je potrebno imati pet obroka dnevno, tri glavna I dve užine.

-Moj savet je da šećere unosite u početnom delu dana tj prepodnevnim časovima kako bi imali dovoljno vremena da sagorite kalorije. Nikako ne jesti slatkiše posle 12 h tj. u popodnevnim i večernjim satima. Smatram da treba izbaciti skroz šećere iz ishrane, a ako baš ne možete onda bar da svedete na minimum. Poenta priče je da se sva hrana unešena u toku jednog dana potroši kroz dnevne aktivnosti i onda sigurno nećete imati problem sa viškom kilograma, objasnio je ovaj sportista.

On će kao triatlonac sledeće godine učestvovati na takmičenju koje se održava na Kandskim ostrvima.

-Sledeće godine 5. oktobra biće održano takmičenje na Kanadskim ostvima u Ironman-u. Put je isplaniran, ja sam fizički i psihički pripremljen za takmičenje. Pliva se 3km, zatim se vozi bicikla 180 km i na kraju se trči maraton od 42 km. Potrudiću se da dam sve od sebe i postignem što bolje rezutate- kaže Vučković.

Igrao je i za reprezentaciju Srbije u ragbiju i bio deo ekipe koja je za protivnike imala Englesku, Italiju, Škotsku,Češku, Libana.

.Kondicioniranje u sportu je specifična oblast. U svetu to se naziva trener snage i kondicije, u Srbiji to nije postojalo, ali napretkom tehnike i taktički elementi su se sve više okretali fizičkoj spremi, a samim tim i potreba za usavršavanjem fizičke spreme kod sportista. Trenrao sam Aleksandar Filipovic Risa fudbalera FK Jagodina, inače prvotimca kao I Rajko Kovačević golmana u Zvezdi. Košarkaši imaju znatno manji unos kalorija od fudbalera koji sagorevaju duplo više kalorija. Maratonci imaju najveći unos kalorija. Kalorije treba da budu unesene kroz kvalitetnu hranu, a ne kroz slatkiše, dodaje on.

tekst Miljana Matejić

foto Aleksandar Radovanović

Prethodni tekstSRBIJA KAO DA NIŠTA NE PROIZVODI
Sledeći tekstNEOBIČAN PRIZOR IZNENADIO SVILAJNČANE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime