GIMNASTIKU VRATITI U ŠKOLE

0

Kondicioni trener fudbalera i košarkaša, profesor u srednjoj medicinskoj školi ,,Milutin Milanković” u Jagodini, individualni trener Đorđe Hadži Vučković (29) trenira sve sportove. Završavao je Medicinski fakultet kada je odlučio da se prebaci na DIF. San mu je da predaje na fakultetu

SPORTISTA-Oktobra mi počinju doktorske studije u Nišu koje traju tri godine, a nakon toga želim da upišem još jedne na Fakultetu za menadžment u sportu u Beogradu. Čovek može sve što želi- rekao je Đorđe.

On je triatlonac, kondicioni trener, sportista koji kaže da je najbolje ulagati u decu.

– Ja sam pobornik vraćanja gimnastike u škole. Mislim da je ta oblast fizičke kulture poslednjih godina dosta zapostavljena i malo ljudi se bavi gimnastikom. Sa bavljenjem sportom trebalo bi da se počne sa pet ili šest godina. Prvo treba početi kroz školice sporta, možda čak i kroz neke bazične sportove: gimastika, plivanje i trčanje. Posle toga u skladu sa interesovanjem deteta treba se posvetiti grupnim sportovima kao što su : fubal, košarka, odbojka, altetika, plivanje – kaže Đorđe.

On daje savet što se tiče ishrane da je potrebno imati pet obroka dnevno, tri glavna I dve užine.

-Moj savet je da šećere unosite u početnom delu dana tj prepodnevnim časovima kako bi imali dovoljno vremena da sagorite kalorije. Nikako ne jesti slatkiše posle 12 h tj. u popodnevnim i večernjim satima. Smatram da treba izbaciti skroz šećere iz ishrane, a ako baš ne možete onda bar da svedete na minimum. Poenta priče je da se sva hrana unešena u toku jednog dana potroši kroz dnevne aktivnosti i onda sigurno nećete imati problem sa viškom kilograma, objasnio je ovaj sportista.

On će kao triatlonac sledeće godine učestvovati na takmičenju koje se održava na Kandskim ostrvima.

-Sledeće godine 5. oktobra biće održano takmičenje na Kanadskim ostvima u Ironman-u. Put je isplaniran, ja sam fizički i psihički pripremljen za takmičenje. Pliva se 3km, zatim se vozi bicikla 180 km i na kraju se trči maraton od 42 km. Potrudiću se da dam sve od sebe i postignem što bolje rezutate- kaže Vučković.

Igrao je i za reprezentaciju Srbije u ragbiju i bio deo ekipe koja je za protivnike imala Englesku, Italiju, Škotsku,Češku, Libana.

.Kondicioniranje u sportu je specifična oblast. U svetu to se naziva trener snage i kondicije, u Srbiji to nije postojalo, ali napretkom tehnike i taktički elementi su se sve više okretali fizičkoj spremi, a samim tim i potreba za usavršavanjem fizičke spreme kod sportista. Trenrao sam Aleksandar Filipovic Risa fudbalera FK Jagodina, inače prvotimca kao I Rajko Kovačević golmana u Zvezdi. Košarkaši imaju znatno manji unos kalorija od fudbalera koji sagorevaju duplo više kalorija. Maratonci imaju najveći unos kalorija. Kalorije treba da budu unesene kroz kvalitetnu hranu, a ne kroz slatkiše, dodaje on.

tekst Miljana Matejić

foto Aleksandar Radovanović

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime