SRBIJA KAO DA NIŠTA NE PROIZVODI

0

Skoro da nema ozbiljnijeg skupa ekonomista i privrednika na kom se ne istakne da je poljoprivreda uzdanica Srbije te da ona može da smanji naš spoljnotrgovinski deficit.
Upravo zato je i poražavajuća činjenica da Srbija uvozi pasulj, između ostalog, i iz Etiopije, paradajz iz Egipta, beli luk iz Argentine, a smrznuto svinjsko meso s Kipra.
Onda i ne čudi podatak da je Srbija u prvih pet meseci ove godine već ostvarila minus od 2,2 milijarde dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, negativan trend iz 2013.se praktično nastavio i ove godine.

poljoprivreda22

Sporan kvalitet mesa
Pored toga što na uvozu poljoprivrednih proizvoda gubimo ogroman novac, sporan je i kvalitet prehrambenih proizvoda iz uvoza.
Dok Srbija izvozi visokokvalitetno goveđe, juneće i svinjsko meso, domaće tržište je preplavljeno zamrznutim mesom iz uvoza ograničenog roka trajanja. S obzirom na to da je cena uvoznog mesa daleko niža od domaćeg, građani polako posežu za njim. Tako je za prvih pet meseci ove godine uvezeno 2.339 tona smrznutog svinjskog mesa, a u istom periodu je iz Srbije izvezeno svega 444 tone.

Uvozimo lošije
Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže da Srbija ne može da zabrani uvoz jeftinije robe iz inostranstva.
– Ne možemo da spuštamo rampu na uvoz robe iz inostranstva, već moramo da radimo na tome da domaća proizvodnja bude rentabilnija. Naši poljoprivredni proizvodi su skuplji zato što je skupa proizvodnja. Treba da gledamo i kako da izvozimo proizvode višeg stepena prerade. Umesto što izvozimo pšenicu, trebalo bi da izvozimo brašno, a umesto voća sokove. Prošle godine smo izvezli 100.000 tona povrća, a uvezli 113.000 tona, ali vrednosno gledano, naši proizvodi su bili bolji – kaže Budimović.

poljoprivreda 11

UVOZ

Pasulj

Etiopija, Kirgistan, Kina, Poljska, Egipat, Kanada, Peru, Mađarska, Italija, Slovenija, Ukrajina, Madagaskar, Tanzanija, SAD i Koreja

Kupus, keleraba

Makedonija, Italija, Albanija, Španija, Holandija

Krompir 

Holandija, Nemačka,
Luksemburg, Velika Britanija, Mađarska, Belgija, Austrija

Beli luk

Argentina, Kina, Mađarska, Španija, Holandija, Francuska

Paradajz

Egipat, Turska, Grčka, Italija, Makedonija, Španija, Maroko, Albanija, Holandija

Grašak

Mađarska, Nemačka, Slovenija, Austrija, Argentina, SAD, Francuska, Holandija, Novi Zeland, Ruska Federacija

Jaja

Češka, Mađarska, BiH

Meso svinjsko 

Španija, Nemačka, Mađarska, Austrija, Hrvatska, Rumunija, Holandija, Kipar

izvor Voćar

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime