FARMERI IZRAZILI SPREMNOST DA NA PRAVILAN NAČIN POSTUPAJU SA UGINULIM  ŽIVOTINJAMA, SADA JE SVE NA ONIMA KOJI TREBA DA ODGOVORE NA NJIHOV POZIV

0

U okviru projekta „Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika?!“ u Jagodini je održana  javna prezentacija  u okviru koje su predstavljeni rezultati sprovedenih istraživanja kao i preporuke za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom na teritoriji opštine Rekovac.

Tokom projektnog edukativnog i konsultativnog procesa koji je trajao punih 7 meseci i tekao kroz nekoliko faza, uspostavljena je saradnja i dijalog sa gotovo svim strukturama zajednica, koje se primarno bave ekološkim temama ili su izrazili zainteresovanost da se uključe i informišu o tome.

Kroz edukativni proces unapređen je nivo znanja polaznika edukativnih radionica – farmera, koji su prihvatili odgovornost da adekvatno postupaju sa uginulim životinjama i zaključili da moralna svest mora biti na prvom mestu, naročito ako se radi o proizvodnji i plasmanu hrane koja je za opštu upotrebu i koja mora biti proverena i zdrava.

Kada su u pitanju donosioci odluka i predstavnici institucija koje se bave ovim pitanjima, najveću zainteresovanost su pokazali predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Jagodine, koji su učestvovali u gotovo svim fazama dijaloga i edukacije.

Na žalost, iako je projekat u najvećoj meri bio usmeren na pitanje upravljanja otpadom i sporednim proizvodima životinjskog porekla na nivou opštine Rekovac, samo na jednom projektnom događaju su predstavnici ove opštine uzeli učešće, dok se upravljač komunalnim otpadom kome su povereni i poslovi zoohigijene, nije odazvao ni jednom našem pozivu.

Bilo kako bilo, koordinator projekta Oliver Aleksić, naglasio je da su lokalnoj samoupravi ove opštine, od strane stručnog tima udruženja dostavljeni predlozi sa preporukama za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom i da se iskreno nada de će ovi predlozi biti razmatrani i usvojeni tokom izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom za period od 10 godina.

U okviru projekta, analizirana je i važeća Odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja, koja predstavlja vrlo važan dokument za sve uzgaivače domaćih životinja i koju je potrebno uskladiti sa Zakonom o dobrobiti životinja. Isto tako u okviru ove odluke može se jasno definisati i način postupanja sa uginulom životinjom, kao i to „ko treba da snosi troškove uklanjanja uginule životinje?“.

„Nastavićemo da se zalažemo za sva pitanja od javnog značaja, koja su važna za očuvanje javnog  zdravlja i zdravog prirodnog okruženja kako Levča i Pomoravlja, tako i svih ostalih krajeva Srbije“, naglašava Aleksić i dodaje da je proizvodnja zdrave hrane moguća samo ako imamo nezagađenu životnu sredinu, čistu vodu i nezagađen vazduh i da zato, svi jednako moramo brinuti o tome.

Projekat „Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika!?“ sprovodi udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije, u okviru programa podrške „Snažno zeleno“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

                ____________________________________________

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Prethodni tekstKOMS: Zemlji Srbiji je potrebna mladost, otvoreno pismo Vladi Srbije
Sledeći tekstPN meteo – lepo vreme do 7.novembra, a možda i duže

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime