EU DONIRALA SANITETE OPŠTINAMA U SRBIJI, IZMEĐU OSTALIH I JAGODINI I ĆUPRIJI

0

Opšta bolnica u Ćupriji i Dom zdravlja u Jagodini dobili su nova sanitetska vozila zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) u okviru šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19.  EU je u ovu svrhu prenamenovala preko 17,6 miliona evra iz nekoliko programa koje finansira u Srbiji od kojih i 2,1 miliona evra iz razvojnog programa EU PRO koji sprovodi UNOPS. Uz Ćupriju i Jagodinu, nova vozila opremljena setom za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve, stigla su tokom prošle nedelje u još 18 zdravstvenih institucija širom zemlje.

„Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji posebno će značiti građanima u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara” istakla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, dodajući da su vozila sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice,  što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.

Ministar Joksimović navela je da su ova sanitetska vozila nabavljena sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije, koji su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je ukazala i da je tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa i objasnila da su ta sredstva, osim za sanitetska vozila, iskorišćena i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i 26 vozila za njihov transport.

„Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. Sanitetska vozila su deo našeg paketa hitne medicinske pomoći od više od 17 miliona evra kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji, koja pruža zdravstvenu zaštitu za oko 250.000 stanovika Pomoravskog okruga, dr Slobodan Gajić je rekao da će novo i potpuno opremljeno sanitetsko vozilo sa respiratorom, posebno da bude od značaja za prevoz životno ugroženih pacijenata ka tercijarnim nivoima zdravstvene zaštite. Saniteti koje ova bolnica jedinstvena po tome što ima odeljenje hemodijalize sa 43 dijalizna mesta i trenutno 156 pacijenata a godišnje sprovede oko 22.000 dijaliza, su stara preko deset godina i prešla su između 600 i 800 hiljada kilometara.

„Novo sanitetsko vozilo od velikog je značaja za bezbedan transport pacijenata i medicinske ekipe, a medicinska oprema omogućava da se brzo i kvalitetno pruži zdravstvena zaštita na terenu, stabilizuje pacijent za transport do zdravstvene ustanove i na taj način spašava život pacijenta”, rekao je direktor Doma zdravlja u Jagodini, dr Darko Miletić. Jagodinski Dom zdravlja ima trenutno četiri vozila stara preko deset godina sa preko 600.000 pređenih kilometra. Kako je direktor naglasio u aprilu 2020. godine, koja je i inače bila teška za ceo zdravstveni sistem, Dom zdravlja je zadesila i nedaća kada je izbio požar u garaži i kada je 13 sanitetskih vozila izgubljeno, što ovu donaciju čini još značajnijom, navodi se u saopštenju. 


Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

Prethodni tekstTAKSISTA GA ODBIO PA UKRAO AUTO DA DOĐE DO JAGODINE
Sledeći tekstDR TIODOROVIĆ: MERE OSTAJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime