EPIDEMIJA MALIH BOGINJA MOGUĆA I U CRNOJ GORI

0

Nakon prošlonedeljnih vesti da je na Kosovu povećan broj obolelih od malih boginja, crnogorski mediji pišu da je epidemija te bolesti moguća i u Crnoj Gori.

Podgoričke „Vijesti“ navode da Crnoj Gori preti realna opasnost od epidemije malih boginja, koja je gotovo izvesna, a nadležni apeluju na sve roditelji koji nisu vakcinisali decu, posebno rođenu 2014, 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.

„S obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju, kao i usled velikih epidemija u nekim zemljama Evropske unije, a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisane dece vakcinom koja štiti od malih boginja (MMR), može se reći da je sitacija preteća i da opasnost od epidemijskog javljanja malih boginja (morbila) u našoj zemlji postoji”, kazali su za „Vijesti“ iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.

„Vijesti“ podsećaju da se Kosovo ovih dana bori sa epidemijom malih boginja. Prema pisanju medija, obolelo je više od 130 osoba, a preminula je šesnaetomesečna beba. U Makedoniji nije zanemarljiv broj obolelih, dok je u Rumuniji od morbila preminulo više desetina ljudi.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, pedijatar Nebojša Kavarić, kazao je „Vijestima“ da su se, „nažalost obistinili navodi iz apela institucija crnogorskog zdravstva o mogućnosti pojave epidemije morbila u okruženju, sa početka avgusta“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime