DVE NOVE IZLOŽBE U PRIRODNJAČKOM CENTRU U SVILAJNCU

0
4
Irena Dubravac, dir Prirodnjačkog centra

„Bioarheologija Đerdapa“ i „Svedoci ledenog doba“ nove su ekskluzivne izložbe Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, koje su od danas svečano otovorene za sve posetioce.
Obe izložbe, pored savremenog dizajna i inovativnog pristupa u muzejskom izlaganju, sadrže veliki broj atraktivnih, originalnih eksponata ljudskih i materijalnih ostataka kulture Lepenskog Vira i krupnih sisara koji su živeli na teritoriji današnje Srbije u vreme poslednjeg Ledenog doba. Na ovaj način Prirodnjački centar Srbije ostvaruje svoj primarni cilj, a to je konstantno ulaganje u nauku i edukaciju, kao i njihova popularizacija. Obe izložbe su vrlo atraktivne, ekskluzivne i predstavljaju prirodno-istorijska bogatstva i nasleđa naše zemlje.
Izložbe je zvanično otvorio direktor televizije RTS-v.d. i glavni i odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa RTS-a gospodin Ilija Cerović:
„Veoma je važna i podrška medija u promociji nauke i naučnih sadržaja, mediji moraju kontinuirano podsticati celokupnu zajendnicu na polju popularizacije nauke. Zato je ovaj događaj danas izuzetno važan“ – izjavio je Cerović.
Izložba „Svedoci ledenog doba“ organizovana je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem Beograd, koji su od samog početka prijatelji i stručna podrška Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu:

SLAVKO SPASIC
Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd


„Prirodnjački centar u Svilajncu predstavlja svetlu tačku na naučno-turističkoj mapi Srbije jer, i ovim izložbama, i dosadašnjim svojim radom neguje kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe naše zemlje“ – izjavio je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd.
Izložba „Bioarheologija Đerdapa“ realizuje se u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i po prvi put je postavljena i predstavljena van Filozofskog fakulteta:
„Izložba „Bioarheologija Đerdapa“ na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira. Tokom godina istraživanja na ovom lokalitetu otkriveno je naselje čija je starost oko 10.000 godina i pripada granici mezolit-neolit, kao i niz predmeta iz svakodnevnog života, umetničke tvorevine, alati, oruđa i dobro očuvani ljudski skeleti“ – izjavila je Jelena Jovanović sa Filozofskog fakulteta.
MLADIIzložbu je otvorio i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović koji je istakao kako Svilajnac već nekoliko godina unazad najviše ulaže u obrazovanje, prosvetu, nauku:
„Prirodnjački centar je zaživeo kao naučni projekat, ovo mu je tek prva godina i zauzeo je svoje mesto na turističkoj mapi Srbije. Pokazalo se i da naučna zajednica jako podržava ovu instituciju i mi nastavljamo da delujemo u dva pravca sa ovim projektom, a to su promocija Svilajnca i, što je bitnije, promocija nauke i obrazovanja“ – izjavio je Milanović i dodao da se ove godine očekuje preko 100.000 posetilaca.
Izložbe će biti izložene u galeriji Prirodnjačkog centra Srbije sve do kraja godine.

Prethodni tekst„RAVANICA“- VLAST U ĆUPRIJI NE POŠTUJE NI ODLUKU SUDA NI ZAKON, JER SU U VEĆINI
Sledeći tekst„LEVICA SRBIJE“ JAGODINA – JASAN LOKALNI PROGRAM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime