DVA VEKA JAGODINSKE STARE CRKVE

0

Povodom 200. godina jagodinske “stare” crkve, posvećene Sv. Arhangelima Mihailu i Gavrilu, u Jagodini se 27. i 28. novembra odrzava naučni skup – simpozijum.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde – Kancelarije sa crkvama i verskim zajednicama, u amfiteatru Učiteljskog fakulteta u Jagodini održaće se naučni skup: Dva veka Stare crkve u Jagodini, gde će govoriti profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Učiteljskog fakulteta u Jagodini, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, istoričari i istoričari umetnosti Istorijskog arhiva, Arhiva Srbije, Zavičajnog muzeja Jagodine.

Godine 1818. knez Miloš Obrenović započeo je izgradnju crkve u Jagodini, jer je ona bila važno mesto u tadašnjoj Srbiji koja je bila pod turskom upravom. Svakako da je više razloga zašto je izabrao Jagodinu kao mesto podizanja crkve: pored toga što je tada postojala dzamija ali ne i crkva, Jagodina je bila važno mesto gde su se ukrštali bitni putevi, a nalazila se i na Carigradskom drumu.

Sama crkva je skromne veličine, a svakako da veliku pažnju privlači ktitorski natpis

stara-crkva-sip.. СОЗИДАСЈА СИЈА СВЈАТА ЦЕРКОВ ХРАМ СВЈАТОГО АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У ВАРОШИ ЈАГОДИНИ ТРУДОМ И ИЗДИВЕНИЈЕМ БОГОМ УМУДРЕНОГО ЗАШЧИТИТЕЉА И БРАНИТЕЉА ПРАВОСЛАВИЈА ВЕРИ ВЕРХОВНОГО СЕРБИЈЕ КЊАЗА ГОСПОДАРА МИЛОША ОБРЕНОВИЋА, ИЗ СЕЛА БРУСНИЦЕ РОДОМ У 35-ОЈ ЉЕТО ОД РОЖДЕСТВА БИ СЕРБИЈИ ВЛАДАЈЕЈУШЋУ МАХМЕДУ ТУРЕЦКОМУ СУЛТАНУ ЉЕТО ОД РОЖДЕСТВА ХРИСТОВА 1818, ГОД ..

Ova ktitorska ploča prvobitno je stojala na spoljašnjem zapadnom zidu crkve, da bi kasnije bila premeštena na Časnu trpezu u oltaru. Danas, ona krasi unutrašnji južni zid priprate.

Koliko je knezu Milošu bila važna ova crkva i ktitorski doprinos, svedoči i činjenica da je u jednom pismu upućenom jagodinskom knezu Arandjelu Milosavljeviću, zapretio smrću ukoliko bi i jedno slovo natpisa bilo oštećeno.

Pored groblja u samoj porti, gde su sahranjeni sveštenici i ugledni ljudi ovog mesta iz 19.veka, kao i Spomen-kosturnica izginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu, stara jagodinska crkva poseduje i bogatu riznicu, sa ikonama iz 19.veka, a neke je lično slikao Djura Jakšic. Deo crkvene jagodinske riznice je danas u manastiru Kaleniću i Narodnom muzeju u Beogradu.

Mladen Aleksić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime