DVA HEKTARA ZA GRČKE PRIVREDNIKE I RAZMENA STUDENATA

1

SOLUN-Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma u ponedeljak je sa saradnicima posetio gradsku kuću u Solunu na poziv gradonačelnika Janisa Butarisa i dogovorio razmenu studenata, kao i razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa, a Privrednoj komori Grčke i Srbije poklonio je dva hektara u Industrijskoj zoni za zainteresovane Grčke investitore, te predložio da luka privrednika iz Srbije bude u Solunu.

-Butaris je predložio da napravi predlog saradnje između Grčke i Srbije, odnosno Soluna i Jagodine, kao i da mi pošaljemo predlog šta u ovom trenutku treba činiti da bi građanima dve zemlje bilo bolje. Konstatovali smo da Grčka nije samo Atina, već i drugi gradovi u Grčkoj, kao što u Srbiji ne postoji samo Beograd. Zato moramo direktno da pravimo kontatkte i da ne čekamo da nas Atina i Beograd spajaju, rekao je Marković,koji predvodi delegaciju pomoravskih zanatlija u poseti ovom delu Grčke.

On je apostrofirao da ,,upravo trgovina već sutra može da počne da funkcioniše između dve države”.

-Na predlog gradonačelnika Butarisa o saradnji na obrazovnom i naučnom planu, Jagodina će stipendirati petoro studenata iz Soluna, dok će Solun stipendirati troje studenata iz Jagodine, jer je u većoj krizi. Taj dogovor biće ostvaren od septembra, naglasio je Marković.

Butaris je uputio poziv Srpskim privrednicima da budu gosti i imaju svoj štand na solunskom sajmu trgovine u septembru.

-Dugogodišnje veze između Soluna i Srbije, posle ove posete biće još čvršće. Drago mi je što delimo ista shvatanja i razmišljanja o razvoju lokalne samouprave. Postoje mnoge oblasti gde bi smo mogli konstruktivno da sarađujemo. Reč je o saradnji između univerziteta, te trgovini i ekonomiji, kulturi, kao i mnogim drugim oblastima. Poznato je da se ništa ne dešava od danas do sutra, ali čvrstina naših uverenja dovešće do realizacije naših dogovora, istakao je Butaris i dodao ,,znajte da su vrata Soluna su uvek za vas otvorena”.

3
Marković sa predsednikom Privredne komore Srbije i Grčke Kostas Georgakosom (Kosta Georgakas) i predsednikom Regiona Centralne Makedonije Adonisom Fiftopulosom

Marković je na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije i Grčke Kostas Georgakosom (Kostas Georgakas) i predsednikom Regiona Centralne Makedonije Adonisom Fiftopulosom ustupio dva hektara u Industrijskoj zoni zainteresovanim Grčkim privrednicima, te predložio da luka Srpskih privrednika bude u Solunu.

-Predložiću stranim investitorima u Jagodini da svoje proizvode plasiraju preko luke u Solunu, jer je bliža od Bara. Krajnja cena tih proizvoda biće zbog toga niža. Inače, Srbi su napravili pet Paralija, jer su najčešći turistu ovom delu Grčke, sada treba očekivati investiture iz Grčke, rekao je Marković.

Georgakos je napomenuo da je razmena Grčke i Bugarske je 1,5 milijardi evra, sa Makedonijom 500 miliona evra, a sa Srbijom je tek 370 miliona evra.

-U unapređenju ekonomske saradnje postoji veliki prostor za rast i tu šansu treba iskoristiti na najbolji mogući način, rekao je on, dok je Fiftopulos veoma zainteresovan za ekonomsku saradnju u razvoj luke u Solunu.

Delegacija Jagodine je posetila Konzulat Srbije u Solunu i razgovarala sa genrelanim konzulom Sinišom Pavićem o modelima proširenja ekonomske saradnje.

Inače, organizaciji Skupštine grada Jagodine u nedelju uveče je u Grčku otputovala delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga. Oni će do 29. maja posetiti gradove Paralija, Katarini i Solun.
Reč je o kovačima, pčelarima, stolarima, pinterima, tkaljama, opančarima, slikarima, izrađivačima narodnih nošnji, proizvođačima ruža i pečurki, vodeničarima, ikonopiscima, pletarima korpi, asurdžijama, proizvođačima tekstila, zdrave hrane…

Zanatlije u Paraliji, imati prostor u Paraliji gde će moći da izlože i prodaju svoje proizvode.

4OKTROBRA KAMEN TEMELJAC

Marković je sa Grčkim privrednicima razgovarao da usmere napore da u oktobru polože kamen temeljac u Industrijskoj zoni.

DVA HEKTARA NA POKLON

Marković je poklonio Privrednoj komori Grčke i Srbije dva hektara zemlje i pojasnio da u Industrijskoj zoni radi sedam fabrika sa 1.400 radnika, dok će do kraja 2016 biti uposleno nekoliko hiljada ljudi.

-Treba da nađete investitora koji hoće da radi i da on bude baza za izvoz vaših proizvoda. U Jagodini se dozvole za izgradnju dobijaju za 12 dana, a vi dobijate besplatan plac sa komunalnim priključcima, objasnio je Marković.

On je predložio i da se u Jagodini formira ispostava te komore za centralnu Srbiju.

 

1 KOMENTAR

  1. […] SOLUN-Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma u ponedeljak je sa saradnicima posetio gradsku kuću u Solunu na poziv gradonačelnika Janisa Butarisa i dogovorio razmenu studenata, kao i razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa, a Privrednoj komori Grčke i Srbije poklonio je dva hektara u Industrijskoj zoni za zainteresovane Grčke investitore, te predložio da luka privrednika iz Srbije bude u Solunu. Εδώ. […]

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime