PALMA SE SASTAO SA GRADONAČELNIKOM SOLUNA

0

Predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković Palma, koji predvodi delegaciju od 350 zanatlija, zdravstvenih radnika, vaspitača i studenata tokom njihove posete grčkoj regiji Pieria, izjavio je na sastanku sa predsednikom Grčko-srpske privredne komore, Kostasom Georgakisom, da Jagodina poklanja dva hektara zemlje pored auto puta sa kompletnom infrastrukturom komori, koja treba da nađe investitore, naglasivši da se dozvola za gradnju u Jagodini dobija za svega 12 dana.
Prvog dana radne posete Grčkoj, Marković je sa svojim saradnicima posetio i Gradsku kuću u Solunu , na poziv gradonačelnika Janisa Butarisa. Ovom prilikom dogovoren je razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa kao i razmena studenata.
„Butaris je predložio da se napravi saradnja između Srbije i Grčke, odnosno Soluna i Jagodine, kao i da mi pošaljemo predlog šta u ovom trenutku treba činiti da bi građanima dve zemlje bilo bolje. Konstatovali smo da Grčka nije samo Atina već i drugi gradovi u Grčkoj, kao što u Srbiji ne postoji samo Beograd. Zato moramo direktno da pravimo kontakte i da ne čekamo da nas Atina i Beograd spajaju“ rekao je Marković i naglasio da upravo trgovina već sutra može da počne da funkcioniše između dve države.
„Predložiću stranim investitorima u Jagodini da svoje proizvode plasiraju preko luke u Solunu, jer je bliža od Bara.Krajnja cena tih proizvoda biće zbog toga niža. Inače, Srbi su napravili pet Paralija jer su najčešći turisti u ovom delu Grčke i sada treba očekivati investitore iz Grčke“ rekao je Marković i grčkim privrednicima ovom prilikom predložio da svoje napore preusmere i da već u oktobru bude položen kamen temeljac za izgradnju neke grčke fabrike u Jagodini.Marković je takođe predložio i da se u Jagodini formira ispostava komore za centralnu Srbiju.
Ovom prilikom Janis Butaris uputio je poziv srpskim privrednicima da budu gosti i imaju svoj štand na Solunskom sajmu trgovine u septembru, a dogovoreni su i drugi vidovi saradnje poput uzajamnog stipendiranja studenata iz Soluna i Jagodine, tako što će Jagodina stipendirati pet studenata iz Soluna, a Solun tri studenta iz Jagodine.
„Dugogodišnje veze između Soluna i Srbije posle ove posete biće još čvršće. Drago mi je što delimo ista shvatanja i razmišljanja o razvoju lokalne samouprave. Postoje mnoge oblasti gde možemo da sarađujemo, a to je ekonomija, trgovina, kultura,saradnja univerziteta i mnoge druge oblasti. Poznato je da se ništa ne dešava od danas do sutra, ali čvrtsina načih uverenja dovešće do realizacije naših dogovora“ istakao je Butaris i dodao da su vrata Soluna za Jagodinu uvek otvorena.
Delegacija Jagodine, predvođena Markovićem posetila je i Konzulat Srbije u Solunu i razgovara sa generalnim konzulom Sinišom Pavićem o modelima i načinu proširenja ekonomske saradnje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime