DSS ZAJEČAR: ZORANA MIHAJLOVIĆ JE PRISTRASNA!

0

Povodom izjave ministarke Zorane Mihajlović da se mora poštovati odluka Skupštine Zaječara o zabrani okupljanja, oglasio se GO DSS Zajecar saopštenjem.

„Doneta odluka je pre svega nezakonita a potom i neustavna. Ovako donetom odlukom povredjeno je Ustavom zagarantovano pravo gradjana na slobodno okupljanje i povređen clan 20. Naime, istim članom u stavu 2 propisano je da se dostignuti nivo ljudskih i gradjanskih prava ne moze smanjivati a clanom 54 stav 3 Ustava da se slobodan okupljanja moze ograničiti samo ako je neophodno radi zaštite javnog zdravlja ljudi, morala, prava drugih ili bezbednosti RS. Cl.2 Zakona o okupljanju gradjana propisano je da se prostorom primerenim za javni skup smatra prostor koji je pristupacan i pogodan za okupljanje lica ciji broj nije unapred odredjen. Donesenom odlukom ne samo da su odredjena mesta koja nisu pristupacna i pogodna za okupljanje neodredjenog broja ljudi vec je i izvrsena podela na jedne i druge skupove sto ni ustavom ni zakonom nije propisano kao pravo Opštine, odnosno grada da to radi. Time se direktrno krši ustavno pravo slobode okupljanja jer jedni se mogu sakupljati na odredjenim lokacijama a drugi ne. U prilog ovome ide i to da Opština, odnosno grad ni u kom slučaju ne može smanjiti pravo koje je već postojalo gradjanima kako to izričito propisuje cl.20 st.2# navodi se u saopštenju GO DSS.

Zbog svega ovoga GO DSS Zaječar će se pridružiti ostalim organizatorima skupa u podnošenju zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitsti ovako donesene odluke kao i podnošenju prijave Zaštitniku gradjana o direktnom kršenju propisa.

„Uvereni smo da gospodja ministarka jako dobro zna zakon i ustav te da je ovaka njena izjava data pristrasno te da ista moze posluziti u zastrasivanju gradjana da ne izadju na zakazani i danas prijavljeni skup za 09.03.2015.g. Naravno da se sve odluke moraju postovati pa cak i one koje nisu ustavne i zakonite do odluke Ustavnog suda ali za ovako tendenciozno datu izjavu jednog ministra, koji pri tom i nije zaduzen za ocenu da li je nesto dozvoljeno ili ne, je to nedopustivo“. – navodi se u saopštenju GO DSS Zaječar.

Zoraba Mihajlović je počasni građanin Zaječara. To je bio predlog grupe odbornika, na čelu sa predsednikom Skupštine grada Zaječara, Sašom Mirkovićem, da Zorana Mihajlović bude proglašena za počasnog građanina grada Zaječara. Pošto je Skupština grada Zaječar po hitnom postupku usvojila predlog o zabrani okupljanja na trgu, što je usledilo posle protesta opozicije i građana u Zaječaru, Mihajlović je medijima rekla da se odluka Skupštine grada mora poštovati.

Veliki protest Zaječarci su zakazali za 9.mart.

Prethodni tekstDECA DO 12 GODINA U SEDIŠTU
Sledeći tekstMOJE DETE IMA RAK. TVOJ PROBLEM.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime