DECA DO 12 GODINA U SEDIŠTU

0

Deca do 12 godina ili niža od 135 cantimetra u automobilima će se voziti samo u specijalnim sedištima.

Ove novine u Zakonu o saobraćaju, koje će se primenjivati najkasnije od 1. juna, potvrđuje za “Blic” član Damir Okanović, Radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju.

– Uvideli smo da je izuzetno opasno kada su deca pozadi vezana sigurnosnim pojasem, a pritom nisu u dodatnom sedištu. U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je visina koju praktično dostignu sva deca do 12 godina – objašnjava Okanović.

 Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. Istraživanja su pokazala da se je samo 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima.

Okanović, koji je i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da sedišta nisu svemoguća, ali su daleko bezbednija za dete.
– Događale su se nesreće u kojima su deca ginula, a roditelji su zadobili samo ogrebotine. Najčešća je zabluda roditelja da su deca sigurnija u njihovom naručju. A u trenutku sudara, težina deteta se višestruko povećava i roditelji nemaju šanse da ih zadrže – dodaje Okanović.
Istraživanja su pokazala da je rizik da se dete povredi ukoliko nije u sedištu povećano i do sedam puta, dok sedište smanjuje rizik povreda i do 70 odsto. Dečja sedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar od pozadi od 30 kilometara na sat.
Osim ove izmene Zakona o saobraćaju, do 1. juna će važiti novi propis, kojim će se za nasilničku vožnju bez dozvole ili sa dva promila alkohola u krvi oduzimati vozilo. Vozači do 21 godine i do dve godine od dobijanja vozačke dozvole, neće smeti da voze od 23 sata do šest. Uvode se i stroži propisi za tehničke preglede i obuku vozača, koji će imati i video-nadzor.

izvor Blic, B.Vuković, foto A.Isaković

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime