DS TRAŽI VULINOVU OSTAVKU

0

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas ostavku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina zbog kako tvrde, načina na koji troši državni novac i uskraćuje pravo građana na dodatnu socijalnu zaštitu.

„Zbog načina na koji troši novac građanki i građana Srbije Aleksandar Vulin mora da podneti ostavku, a ukoliko to ne bude učinio sam, mora biti smenjen“, ističu u DS.

U saopštenju te stranke se tvrdi da Vulina deli 1,8 miliona evra „takoreći nepostojećim organizacijama civilno socijalne zaštite osnovanim pod sumnjivim okolnostima“.

DS je optužio Vulina da je samo u poslednjih nedelju dana podelio tri miliona evra nepostojećim organizacijama civilnog društva (OCD) za različite projekte i centrima za socijalni rad za kupovinu stolova i stolica, što je, dodaju, identičan iznos procenjenih ušteda smanjivanjem plata prosvetara.

U DS navode da se, iako je jedan od uslova na konkursu bio da se dostavi završni račun za prethodnu godinu, samo površnim uvidom u spisak dobitnika vidi da su to organizacije koje su osnovane ili nekoliko dana pre otvaranja konkursa, neke na sam dan otvaranja a neke i posle otvaranja konkursa.
„Da paradoks bude veći, ministar Vulin je autor sramne Uredba o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koja predviđa da se socjalna pomoć zaradi. Osim što vrši prinudu nad korisnicima socijalne pomoći ministar Vulin sada uskraćuje pravo građanima Srbije na dodatnu socijalnu zaštitu“, ističe se u saopštenju DS.
Za DS je ovo „pravi primer kako vlada Aleksandra Vučića vidi razvoj civilnog društva, kao prostor za ‘pranje novca“ i finasiranje izgradnje stranačke organizacije“, navodi se u saopštenju.

Vulin nije po volji DS, jer otvara ranije zlopotrebe
Ne traži DS smenu Vulina zato što je poništio konkurs za dodelu sredstava nevladinim organizacijama, nego zato što insistira da se preispita kako su se trošila sredstva građana Srbije u poslednjih 10 godina i ko je sa nekim od njih postao veoma bogat, saopštio je Pokret socijalista.
„DS-u nije po volji ministar koji pokreće pitanje zloupotrebe državnog novca u vreme dok je žuti kartel organizovao pranje novca koji je bio namenjen najosetljivijim slojevima našeg društva“, navodi u saopštenju PS.
Pokret podseća građane Srbije da je DS svojim projektom „Očistimo Srbiju“ državnim novcem kupovala medije, a nevladin sektor učinila delom svoje partijske i još više finansijske strukture.
„Pošto je DS dovoljno licemerna da pominje prosvetne radnike onda možemo da im kažemo da bismo još više uštedeli ako bi DS platio svoje dugove ili prestao da prima poslaničke plate ili založio imovinu svojih prebogatih članova“, navodi se u saopštenju.
„DS ne samo da nije želeo da sačeka zakonske rezultate konkursa, i rada Državne revizorske ustanove kako je naložio Vulin već nije mogao ni da sasluša izjavu ministra kojom je stopiran konkurs satima pre saopštenja DS. Do sada ste bili zlonamerni sada ste i neobavešteni“, poručuju iz PS.

Tanjug, foto Beta

Prethodni tekstKOŠARKAŠI JAGODINE IZGUBILI!
Sledeći tekstNA DANAŠNJI DAN UMRO CRNJANSKI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime