14.5 C
Jagodina
Naslovna Društvo DRUGI GRADOVI PREPISUJU OD SVILAJNCA REŠENJE ZA GRADSKE APOTEKE

DRUGI GRADOVI PREPISUJU OD SVILAJNCA REŠENJE ZA GRADSKE APOTEKE

0

OPŠTINA je u zakup na deset godina izdala apoteke Doma zdravlja: dva gradska i pet seoskih lokala, pa je tako Svilajnac, prvi u Srbiji, rešio problem sa kojim se suočavaju sve srodne ustanove.

S obzirom na to da je zakupac Goodwill Pharma odmah uplatio kiriju za narednih pet godina, lokalna samouprava je tim novcem razdužila Dom zdravlja, odnosno izmirila dug od oko 18 miliona dinara prema dobavljačima, pa gradska apoteka više nema finansijsko opterećenje. Štaviše, nijedan radnik nije ostao bez posla, s obzirom na to da je svih 13 radnika sa novim poslodavcem potpisalo ugovore o radu na neodređeno vreme.

Dve gradske apoteke, koje su potpuno renovirane, već su počele da rade, a seoske – u kojima je ovaj posao takođe završen – vrata bi trebalo da otvore tokom naredne sedmice.

– Ovo je kraj jednog i početak novog apotekarstva u Svilajncu. Najbitnije nam je bilo da sačuvamo mrežu apoteka, kako bi snabdevanje bilo ujednačeno na čitavoj teritoriji opštine, pa smo na tome najviše insistirali prilikom raspisivanja konkursa za zakup. Ispostavilo se, međutim, da ne samo što smo sačuvali mrežu, već smo je i proširili, s obzirom na to da će ubuduće, umesto dosadašnjih pet, raditi šest seoskih apoteka – kaže predsednik opštine u Svilajncu Predrag Milanović.

A, podsetimo, do pre samo nekoliko meseci, u gradskim apotekama je vladala nestašica lekova, pa su ih Svilajnčani kupovali kod privatnika. Onda su, zbog slabog prometa, u pitanje bile dovedene i plate zaposlenih, a dobavljači su pretili da će blokirati Dom zdravlja…

ASORTIMAN I – USLUGA

– Gradska apoteka postoji duže od pola veka, ali se retko i malo ulagalo u održavanje i opremanje enterijera. Pre tri godine nas je zadesila i poplava, a sada smo dobili savremeni prostor koji odgovara evropskim standardima. Imaćemo, verujem, i kvalitetniji asortiman, pa je na nama samo da se pobrinemo za to da i usluga bude na vrhunskom nivou – kaže diplomirani farmaceut-specijalista Ana Čuknić Momčilović, regionalni koordinator apoteka za Svilajnac i Despotovac.

 novosti.rs
Foto Miša Nikolić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime