DR MOMIROVIĆ: KOLEGE, SVAKOG PACIJENTA ZA KOGA NEMATE NALAZ, SMATRAJTE POZITIVNIM

0
Dr Žarko Momirović, doktor medicine u Urgentnom centru bolnice S.M. Novella u Firenci u Italiji prati situaciju u Srbiji. Upitan da prokomentariše činjenicu da je virus ušao u bolnice, da je u ćuprijskoj bolnici inficirano već devet lekara, dr Momirović apeluje na kolege lekare da svakog pacijenta tretiraju kao da je pozitivan na virus dok god nalaz ne pokaže drugačije.
 
„Smatram da je jedini način prevencije zaraze medicinskog osoblja taj da im se obezbedi odgovarajuća zaštitna oprema i da se pacijenti pre prijema na bolničko lečenje testiraju na SARS COV 2. Uprave bolnica moraju da shvate da su svi pacijenti potencijalno SARS COV 2 pozitivni dok tampon ne pokaže suprotno. U italiji se na odeljenja ljudi ne primaju bez odrađenog tampona…a u urgentnom situacijama kada nije moguće čekati rezultat tampona medicinska ekipa pacijenta smatra pozitivnim i štiti se kao da već zna rezultat tampona.Takav pacijent se smesta u jednokrevetnu sobu kako ne bi bio u kontaktu sa drugim pacijentima dok se ne pokaže da je negativan. Od trenutka prijema ostaje sa maskom na licu i rukavicama“ naglašava dr Momirović.
Italijanski lekar srpskog porekla smatra da je centralizacija, prijem u jedan centar – Sajam ili par drugih hala u Srbiji, loš i da bi se moralo raditi na kapilarnom razvoju bolnica.
 
„Ovde se ustvari javlja problem centralizacije. Ukoliko sve tampone radi Torlak vremenski period za koji vam stižu rezultati je jako veliki i rizikuje se iniciranje bolnice jer jedna ustanova ne može da odradi zadovoljavajući broj zaklona u odredjenom periodu. Mora se raditi na kapilarnom razvoju bolnica tako da postoji više laboratorija i decentralizovanih covid odeljenja koja se bave covidom. Ovako na žalost rizikujemo da nam medicinsko osoblje oboleva, da se asimptomaticni pacijenti zaraze dok su na odeljenju zbog sasvim drugog zdravstvenog problema. U Toskani koja je otprilike veća od Vojvodine postoje više od 6 centara gde se rade analize za COVID…dok je to u Srbiji na celoj teritoriji koliko?! Smatram da se mora raditi na akreditaciji više laboratorija koje pristup mogu izaći u susret zahtevima za zbrinjavanje regularnih pacijenata tako da smanjimo obim unosa infekcije na odeljenja. Molim moje kolege da svakog pacijenta za koga nemaju nalaz da je negativan smatraju pozitivnim i štite se shodno tim informacijama. Prosto moramo se navići da radimo potpuno zaštićeni svi narednih par meseci u protivnom neće imati ko da vas leči“ zaključuje dr Momirović.
U Ćupriji je situacija za sada najteža. Broj obolelih lekara i medicinskog osoblja raste. Jedna lekar je preminuo. 
 
Prethodni tekstVLADA ZABRANILA IZJAVE O KORONA VIRUSU
Sledeći tekstJAGODINA POČINJE ZA DEZINFEKCIJOM ULAZA ZGRADA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime