Dekubitis dušeci i ortopedska pomagala – Glavna pomoć pri dugom bolovanju 

0

Dugo bolovanje sa sobom može da donese različite bolove i probleme. Jedno od najčešćih oboljenja koje se javlja prilikom dugotrajnog ležanja jeste dekubitis, odnosno povreda kože i mekog tkiva posle dugotrajnog izlaganja kože pritisku. Ovakvo stanje može dodatno da oteža bolovanje pacijenta, ali i da značajno oduži njegov oporavak.

Srećom, dekubitne rane mogu se sprečiti, a ukoliko dođe do stvaranja istih uz pomoć adekvatnih pomagala se one mogu i izlečiti. Ipak, kada je u pitanju lečenje dekubitnih rana potrebno je biti vrlo oprezan i stručan, te ovakve stvari uglavnom može da sprovodi medicinsko osoblje, koje je obučeno za ovaj vid problema. U nastavku teksta upoznaćemo vas sa time kako ortopedska pomagala značajno mogu da pomognu prilikom dugog bolovanja i ležanja u krevetu. 

Lečenje dekubitnih rana uz antidekubitni dušek – garancija za brzo ozdravljenje

Kada je u pitanju antidekubitni dušek, svi stručnjaci su složni u tome da je on definitivno najbolje ortopedsko pomagalo koje značajno utiče na uklanjanje antidekubitnih rana. Antidekubitni dušek neophodno je pomagalo svim pacijentima koji imaju potrebe za dugim ležanjem u krevetu, kako ne bi došlo do otvaranja rana u predelu leđa, nogu, laktova, potiljka ili zadnjice. 

Antidekubitni dušek koristi se kod svih pacijenata koji leže u krevetu, budući da se oni moraju okretati na svakih 45 minuta kako ne bi došlo do stvaranja rana, kako danju tako i noću. Budući da je zaista naporno okretati pacijenta na ovako kratak vremenski period, antidekubtni dušek stupa na scenu tako što uz pomoć svoje funkcije masaže okreće pacijenta i tako značajno olakšava njegove tegobe. Osim pomoći pacijentu, ovo znači svima koji se moraju brinuti o njemu. 

Antidekubitni dušek napravljen je od parnih i neparnih redova komora koje su napunjene vazduhom. Na samom dušeku su uvek jedni redovi komora napumpani i na njima pacijent leži, dok su drugi redovi prazni i na njih se pacijent ne oslanja. Nakon 10 minuta, kompresor ispumpava redove komora na kojima je pacijent prethodno ležao i pumpa komore na kojima nije ležao. Ova promena se izvršava na svakih 10 minuta, čime se značajno reguliše vlažnost, smanjuju se pritisak i trenje između kože i dušeka, obezbeđuje se pravilan položaj pacijenta i mnogo toga drugog. 

GalenaMedic Ortopedija svojim klijentima uvek nudi kvalitetne antidekubitne dušeke, koji svojim funkcijama zaista olakšavaju život pacijenata. Na stranici antidekubitni dušek akcija moguće je pronaći širok izbor kvalitetnih antidekubitnih dušeka po izuzetno niskoj i pristupačnoj ceni, što će mnogima omogućiti korišćenje ovog značajnog ortopedskog pomagala.

Koja se još ortopedska pomagala mogu koristiti prilikom različitih oboljenja?

Budući da različita oboljenja sa sobom mogu doneti mnogobrojna ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju, često je potrebno koristiti dodatna pomagala kako biste vodili koliko toliko normalan život. Primera radi, oporavak posle operacije kuka za mnoge predstavlja izuzetno težak i izazovan period, te je ovde potrebno naročito biti oprezan. Ipak, stepen oporavka najviše zavisi od samog pacijenta, a u tome će mu značajno pomoći i mnogobrojna ortopedska pomagala koja olakšavaju život svim pacijentima posle operacije kuka.

Ono što koriste svi pacijenti koji su operisali kuk jeste adapter za wc šolju. Budući da je zabranjeno da se nakon operacije sedi na niskim stolicama, potreban je adekvatan nastavak za wc šolju koji će obezbediti lakši odlazak u toalet. Oni će podići nivo vaše wc šolje i onda ćete bezbedno moći da je koristite.

Prilikom spavanja, pacijenti mogu koristiti i jastuk za razdvajanje nogu nakon operacije kuka. Ovaj jastuk pomaže svim pacijentima za pozicioniranje karlice, a izrađen je od memorijske pene sa navlakom, koja se može skidati po potrebi radi održavanja i pranja. Zahvaljujući kvalitetnoj postavci i obliku, ovaj jastuk razdvaja noge pod veoma preciznim uglom koji ne vrši pritisak na operisani kuk i samim tim uspeva da rastereti bol i preponama. 

Dodatno, prilikom oporavka od operacije kuka pacijentima će značajno pomoći i hodalica za hodanje umesto štapa i štaka. Hodalice obezbeđuju mobilnost kod starijih osoba, te su mnogi sigurniji ukoliko svoje prve korake nakon operacije naprave upravo uz ovo pomagalo. Sva ova ali i mnoga druga ortopedska pomagala najbolje je nabaviti u kvalitetnoj kompaniji koja se bavi prodajom originalnih i kvalitetnih ortopedskih pomagala.

Iako je dugotrajno bolovanje u krevetu nešto što može prouzrokovati stres i nervozu kod pacijenta, važno je istaći da su različita ortopedska pomagala tu da učine čoveku život lakšim i jednostavnijim. Dekubitne rane koje se mogu javiti prilikom ležanja mogu se uspešno lečiti, a razne druge bolesti se uspešno prevazilaze korišćenjem kvalitetnih i medicinski odobrenih ortopedskih pomagala. 

Fotografije: unsplash.com i freepik.com.

Prethodni tekstU okolini Šapca evakuisano 26 osoba među kojima su i deca
Sledeći tekstU subotu u 18 sati peti protest „Srbija protiv nasilja“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime