DECA SVILAJNCA PONOVO IMAJU VRTIĆ!

0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport prisustvovali su otvaranju vrtića „Dečja radost“, čiju je obnovu od posledica poplava Evropska unija finansirala sa oko 240.000 evra.

Tokom maja 2014, poplava je uništila sobe i igraonice za decu, kuhinju i administrativne kancelarije najvećeg objekta ove predškolske ustanove. Radovi su obuhvatali zamenu oštećene stolarije i podova, malterisanje, krečenje, popločavanje, popravku krova i fasade. Nakon rekonstrukcije ovog objekta, oko 450 dece iz Svilajnca ponovo je dobilo adekvatne uslove za igru i učenje.

„Želeo sam da se uverim u rezultate napora Evrospke unije u oporavku Srbije nakon katastrofalnih poplava prošle godine. Posle posete Svilajncu mogu da prenesem kolegama u Evropskom parlamentu da je novac namenjen obnovi potrošen na odličan način, a Evropska unija je od početka poplava pokazivala solidarnost sa Srbijom“, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

EU POMOC Svilajnac otvaranje vrtica 10„Naročito sam zadovoljan obnovom vrtića, koji predstavlja saradnju Evropske unije sa dve privatne fondacije – „B92“ i „Novak Đoković“. Nastavićemo sa naporima u otklanjanju posledica poplava i u narednom periodu, a najveću pažnju posvetićemo preventivnim merama da se takve katastrofe više ne bi ponavljale“, rekao je ambasador Evropske unije Majkl Devenport.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo konačno uspeli da završimo sav posao u obnovi vrtića „Dečja radost“, uz pomoć mnogobrojnih donatora, jer sada deca i vaspitači ponovo imaju kvalitetan objekat za igru i rad“, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Uloženo je mnogo napora i truda u proteklih devet meseci, ali uz veliku pomoć dobrih ljudi, institucija i kompanija, Svilajnac ponovo ima vrtić kojim može da se ponosi“, rekao je predsednik Upravnog odbora „Fonda B92“ Veran Matić.

Posle poplava u maju prošle godine, Evropska unija izdvojila je oko 1,3 miliona evra za izgradnju 11 kuća i obnovu 90 domaćinstava, rekonstrukciju Poljoprivredno-veterinarske škole, Gimazije i vrtića „Dečja radost“, podršku za 42 mikro i mala preduzeća i 600 poljoprivrednika u Svilajncu. Opština Svilajnac dodelila je danas ambasadoru Evropske unije zahvalnicu za svu podršku u sanaciji posledica poplava. Mekalister i Devenport posetili su danas i četvoročlanu porodicu Koković, koja je iz sredstava Evropske unije dobila novi dom od 65 metara kvadratnih, nakon što im je stara kuća uništena u poplavama.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime