DANAS U 12 ISPRED TANJUGA – PROTEST NOVINARA

0

Sindikat novinara Srbije objavio je na društvenim mrežama da će danas (četvrtak) u podne organizovati protest zbog gašenja Tanjuga, ispred zgrade ove novinske agencije na Obilićevom vencu.

„Poštovane kolege, gašenje Tanjuga je kap koja je prelila čašu žuči na srpskoj medijskoj sceni. Gase Tanjug a favorizuju tabloide i rijaliti programe. Danas je evropski dan odbrane novinarstva i 72 rodjendan Tanjuga. Sačuvajmo nacionalnu agenciju od gašenja u režiji tajkuna i političnih moćnika“.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je i zvanično da je doneta odluka da se novinska agencija Tanjug ugasi i da će svi zaposleni dobiti otpremnine, ali ne objašnjavajući zašto je ovo jedini državni mediji koji nije prodat a čijim zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije. Direktorka agencije Branka Đukić ni juče nije želela da se oglašava ovim povodom, a prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, od četvrtka će Tanjug prestati da emituje vesti, iako zaposlenima to nije zvanično saopšteno i naloženo im je da dođu na posao.
Telegrafska agencija nove Jugoslavije je osnovana 1943.godine. Tokom Drugog svetskog rata to je bila partizanska novinska agencija. Osnovana je u Jajcu, a prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar, dok je sam osnivač i „kum“ bio Moše Pijade. Tanjug je počeo svoj rad sa zaplenjenim predajnikom, rasklimatanom mašinom za umnožavanje (geštetnerom) i jednom pisaćom mašinom. U prvim godinama uzor im je bio sovjetski TASS, da bi se kasnije, po objavljivanju rezolucije Inforbiroa 1948. godine, oslobodili uticaja SSSR-a i oslonili samo na sopstvene snage. U Tanjugu su uvedeni teleprinteri 1947. godine, koji su zamenili telegraf, a prvi moderan radio-printer uveden je deset godina kasnije. Pored centrale u Beogradu, agencija je imala prijemni centar najpre u Batajnici, a potom u Ovči i otpremni centar u Makišu, oba sa moćnim antenskim poljima. Krajem 1985. godine Tanjug je kompjuterizovan nabavkom velikog centralnog računara Honeywell i terminala Megadata, a danas novinari i čitava agencija rade na savremenim kompjuterima. Najznačajniji proizvod Tanjuga je Generalni servis, koji obaveštava domaću javnost o najznačajnijim zbivanjima u zemlji i svetu, a svetsku javnost o događajima u Srbiji.
Prethodni tekstOD DANAS RADI ČAJDŽINICA HILL HOTELA
Sledeći tekstNA DANAŠNJI DAN OD RAKA PANKREASA PREMINUO MILAN MLADENOVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime