DAN BORBE PROTIV SIDE – SMANJENA STOPA SMRTNOSTI

0

Agencija UN za borbu protiv side saopštila je povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, da je 2014. godine registrovano 36,9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koji žive sa sidom.

Danas je Svetski dan borbe protiv side

Od 2000. i 2014. zaraza se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike, navodi se u izveštaju.

Stopa smrtnosti vezana za sidu smanjena za 42 odsto od 2004. godine kada je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od side.

UNAIDS strahuje od povratka epidemije ako zemlje ne učine više protiv širenja infekcije, ali i navodi da se broj registrovanih novoinficiranih smanjio za 35 odsto između 2000. i 2014. godine.

OVAKO MOŽETE DOBITI HIV

* Putem nezaštićenog seksualnog kontakta sa HIV pozitivnom osobom, tj. seksualnog kontakta bez upotrebe kondoma; analnog (koji je najrizičniji jer prilikom njega često dolazi do krvarenja), vaginalnog i oralnog seksa (ulazna mesta su sluznice vagine, vulve, penisa, rektuma ili usta) bez obzira na pol seksualnog partnera – bilo da je u pitanju seks sa partnerom suprotnog pola (heteroseksualni odnos) ili istog pola (homoseksualni odnos)

* Kontaktom sa zaraženom krvlju – korišćenjem zajedničkog (nesterilnog) pribora za ubrizgavanje droga i drugih supstanci, tetoviranjem i pirsingom nesterilnim priborom, tuđim brijačima, krvnim bratimljenjem i u svim ostalim slučajevima kada se dolazi u kontakt sa zaraženom krvlju.

* Sa HIV pozitivne majke na dete u toku trudnoće, porođaja i dojenja.

* HIV se nalazi u svim telesnim tečnostima, ali u dovoljnoj količini da bi se neko zarazio ima ga u krvi, vaginalnom sekretu, spermi, presemenoj tečnosti, majčinom mleku i moždanoj tečnosti.

OVAKO NE MOŽETE DA DOBIJETE HIV!

Poljubac | Foto: Profimedia.rs

* Poljupcem i preko pljuvačke

* Rukovanjem ili grljenjem

* Preko znoja ili suza

* Kašljanjem ili kijanjem

* Korišćenjem zajedničkog pribora za jelo ili piće

* Korišćenjem zajedničkog kupatila, peškira ili toaleta

* U gradskom prevozu

* Preko životinja ili ubodom insekta

* Boravkom u istoj prostoriji (stan, kancelarija, škola…)

* Korišćenjem istog telefona, kompjutera

* Spavanjem u istom krevetu

* Putem urina ili fekalija

GDE I KAKO DA SE TESTIRATE

Ako ste se rizično ponašali, onda je jedini način da budete sigurni da li ste zaraženi – odlazak na testiranje, a to možete uraditi potpuno besplatno i anonimno! U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Bulevaru despota Stefana 54 testiranje je svakog dana od 8 do 14, a u Zavodu za zaštitu studenata u Braće Nedić 28 od 8 do 16 sati. Zbog Svetkog dana borbe protiv side obe istitucije rade produženo danas, Gradski zavod do 17, a Studentski do 19 časova.

Blic, 24sata

Prethodni tekstSAMOUBISTVO IZVRŠILO 23 DUŽNIKA U ŠVAJCARCIMA
Sledeći tekstDANAS LEPO VREME, UVEČE MOGUĆA KIŠA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime