CVETAN VASILEV PLATIĆE DUGOVE STAKLARE

0

Generalni direktor Srpske fabrike stkla (SFS) Borisav Vuković izjavio je u utorak da će sa računa iz inostranstva od 3. avgusta početi namirenje dugova tog preduzeća za utrošene energente.

Većinski vlasnik tog preduzeća je bugarski Glas industri, koji predvodi kontroverzni bankar Cvetan Vasilev čije izručenje od Srbije zahteva Bugarska.
On je precizarao da je ta fabrika potpisala protokol sa EPS i Srbijagas o namirenju dugova za utrošene energente do 27 avgusta.

– Dogovoreno je da najkasnije 3 avgusta počne namirenje dugovanja za utrošene energente i da do 27 avgusta izmirimo sva dugova za utrošenu struju i gas zaključno sa junskom potrošnjom. Istovremeno treba da potpišemo ugovor o redovnom snabdevanju energentima. Do deblokade račune treba da dođe kada se izmiri deo duga za gas – rekao je Vuković.

Dug za gas iznosi 698 miliona dinara zaključno sa krajem juna, a ostala dugovanja koja su se pojavljivala u javnosti proističu, ne ni iz potrošnje i nisu obaveze SFS, već iz kupoprodajnog ugovora između Srbijagasa i konzorcijuma Glas industri.
– Pare na našem računu iz inostranstva očekujemo najkasanije 3. avgusta i čim budemo platili određen iznos Srbijagasu račun će biti odblokiran, a sastavni deo tog paketa je kompenzacija između države, SFS i Srbijagasa. Sa tim sredstvima namirićemo i dug za struju prema EPS – rekao je Vuković i dodao da menadžement i radnici nisu prodavali fabriku, već je to činila država u dva navrata sa Srbijagasom kao većinskim akcionarom.

-Na ovom primeru privatizacije očigledno je da je čišće ući u grinfild investiciju. Trenutno bugarski konzorcijum Glas industri ima 45 odsto vlasništva i čekamo završetak roka od 60 dana, a to je do 1 avgusta, da se u registru pojavi ostatak akcija koje su kupljene. Ovako ne može da se legitimiše kao vlasnik – napomenuo je Vuković.
Posle namirenja duga, SFS planira da nastavi sa investicijama i ovajanjem novih proizvoda, koji su traženi na tržištu, te pokrenu proizvodnju mašinskog trgovačkog stakla.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je otvaranju savremene peći i novog pogona u SFS prošlog februara i tada rekao da je to primer uspešne privatizacije.

Blic

Prethodni tekstA VI STE GODINAMA IGRALI LOTO?
Sledeći tekstDRŽAVNA LUTRIJA – „TEHNIČKA GREŠKA“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime