ČETIRI STRANE FIRME OSTAJU BEZ BESPLATNIH PLACEVA U JAGODINI

1

Nemačkoj kompaniji „Hydroweb“ za proizvodnju opreme za auto industriju, medicinu i građevinarstvo, biće oduzeto zemljište, dobijeno bez naknade od Skupštine grada za izgradnju fabrike u Jagodini i zapošljavanje radnika, jer ni posle dve godine od potpisivanja ugovora nije preduzela ništa.

Odluku je donelo Gradsko veće, a konačnu reč imaće odbornici Skupštine na sednici 4. juna.

Radi se o „stavljanju van snage odluke o otuđenju nepokretnosti bez naknade neposrednom pogodbom sa elaboratom o opravdanosti investitoru „Hydroweber“, rečeno je danas Tanjugu u Gradskom veću.

Reč je o zemljištu površine 22.344 kvadratna metra u Industrijskoj zoni, sa izgrađenom kompletnom infrastrukturom, na kojem je trebala biti izgrađena fabrika površine 4.000 kvadratnih metara. Ugovor o izgradnji fabrike, vredne 20 miliona evra, potpisali su, u Jagodini, u decembru 2016. godine gradonačelnik Jagodin Ratko Stevanović i vlasnik „Hydroweb“ Andres Kirš.

„Obaveza investitora je bila da izda bankarsku garanciju u vrednosti 1.576.435 dinara, prema proceni republičkog poreskog organa, naplativu u korist grada, da zaposli 50 radnika sa teritorije grada u prvoj fazi realizacije projekta i to od momenta počinjanja obavljanje delatnosti, da izgradnju objekta započne najkasnije za šest meseci, nakon zaključivanja ugovora i da objekat završi za dve godine i da ga ne sme otuđiti najmanje tri godine nakon započinjanja proizvodne delatnosti“, stoji u odluci.

S obzirom na to da investitor nije izvršio svoje obaveze, gradsko veće je donelo odluku o oduzimanju zemljišta. „Hydroweb“ je u Jagodini, svoju proizvodnju trebalo da veže, za ovdašnju italijansku firmu „Andrea Confezioni“, za proizvdnju automobilskih cerada. U januaru, iz istog razloga, Gradsko veće i Skupština grada, oduzeli su placeve za izgradnju fabrika firmama: „Savio firmino“, „Blue wood energy“, „Itteć triade“ i „Sintec Serbia“.

Tanjug

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime