Centar za socijalni rad „Svilajnac“ obeležava 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

0

Centar za socijalni rad „Svilajnac“ obeležava 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom direktorka Centra za socijalni rad „Svilajnac“ Monika Petronijević kaže da se u Srbiji ovaj dan obeležava kroz različite događaje, kampanje, edukativne aktivnosti i javne manifestacije koje imaju za cilj podizanje svesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i promovisanje jednakosti polova i da rganizacije civilnog društva, institucije, škole i mediji često sarađuju kako bi ovaj dan bio što vidljiviji i kako bi se podigla svest o ovom društvenom problemu:

„Centar za socijalni rad se ovom problematikom bavi tokom cele godine. Oštro osuđujemo nasilje i pričamo sa sugrađanima i strankama na ovu temu i edukujemo ih. Pričamo u emisijama, delimo sadržaje na društvenim mrežama, kako bi ove informacije došle do što većeg broja ljudi i potencijalnih žrtava. Statistika podataka o žrtvama nasilja u 2023. godini na teritoriji opštine Svilajnac kaže da su oko 80% od ukupnog broja žrtava nasilja osobe ženskog pola i zato mi obeležavamo ovaj dan, trudeći se da podignemo svest o ovom velikom društvenom problemu i da osnažimo žene da prijave nasilje. Podsećamo javnost da žrtva nasilja može biti svako i da žena nije kriva. Za nasilje je jedino kriv nasilnik“ – objašnjava ona i dodaje da se prijava podnosi policijskoj stanici (usmenim putem, anonimno ili telefonom) i da policijska stanica dalje obaveštava Centar za socijalni rad i Grupu za koordinaciju i saradnju:

„Takođe, žrtve nasilja mogu se javiti na SOS telefon Centra za socijalni rad na broj 035/312-681. Zagarantovana je anonimnost i tajnost podataka. Svaka prijava se proverava i obaveštavaju nadležne institucije. Centar za socijalni rad po svakom obaveštenju postupa, poziva i obavlja razgovor sa mogućom žrtvom i mogućim učiniocem nasilja pri čemu se žrtva podržava, pruža joj se podrška i pomoć, a mogući učinilac nasilja se usmenim i pisanim putem upozorava na moguće posledice nasilnog ponašanja. Jako je bitno da žrtva nasilja stvori poverenje u instituciju i na tome dosta radimo“.

Policija tokom primljene prijave izriče hitne mere u trajanju od 48 sati, a nakon toga sudija na zahtev tužioca odlučuje da li će iste biti produžene na 30 dana. Za kršenje hitnih mera sledi kazna zatvora do 60 dana. Nakon toga, zadatak tužilaštva je da procesuira te prijave i vodi se krivični postupak protiv mogućeg izvršioca nasilja. Prema rečima Monike Petronijević, uloga Centra za socijalni rad u oporavku žena nakon prijave nasilja je velika i ključna:

„Centar za socijalni rad pruža psiho-socijalnu podršku osnaživanju žena, radimo na jačanju i razvijanju svesti da žena nije kriva, dajemo podršku da život nastavi samostalno kroz razne vidove novčane pomoći, savetodavne, pravne, informativne pomoći, kao i pomoć pri zapošljavanju.“

Prethodni tekstZa starije od 65 godina – besplatna novogodišnja zabava
Sledeći tekstVučić najavio po 10.000 dinara za srednjoškolce

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime