CEMENTARA CRH DONIRALA 30.000 EVRA ZA OSOBE SA SMETNJAMA U RAZVOJU

0

Cementara CRH u Popovcu kod Paraćina trudi se da bude dobar komšija i društveno odgovorna kompanija. Zbog toga je donirala 30 hiljada evra za rekonstrukciju domskog odeljenja u Izvoru i opremanje senzorne sobe pri dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju

O devedeset štićenica sa najtežim oblicima mentalnih i fizičkih oštećenja, o kojima je i medicina prestala da brine, a ne tako retko čak i roditelji, staraju se monahinje manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina i zaposleni u Centru za socijalni rad.

To je jedinstven i u Srbiji jedini spoj crkve i državnih institucija u istoj humanoj misiji bez presedana. Zovu ih „deca“, ali štićenice doma u Izvoru uz dobru negu i svakodnevne molitve monahinja ovde dožive i duboku starost.

„Manastir Sveta Petka je metoh manastira Ravanice i sve monaštvo iz Svete Petke i Ravanice je na zajedničkom zadatku oko monaških poslova i brige o korisnicima“, objašnjava Biljana Milenović, direktorka Centra za socijalni rad u Paraćinu. „U periodima ratnih situacija i velikih iskušenja da nije bilo monahinja ja mislim da ovaj dom samo pod ingerencijom država ne bi ni opstao.“

Iako je ulaz za treća lica i posebno za kamere u smeštajnom delu strogo zabranjen, monahinje su nam ipak pokazale šta je urađeno novcem koji je donirala Cementara. Kompletno je rekonstruisana terasa gde štićenice najčešće borave, sanirani su oštećeni zidovi i urađena hidroizolacija podruma i rešen problem podzemnih voda u kotlarnici.

Miloš Milojević, tehnički direktor cementare „CRH“, ne krije emocije:

„U ovim teškim vremenima lepo je da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne i da bude human, tako da pozivam sve ljude da posete ovaj objekat i ove ljude koji žive i rade ovde.“

Iz istog paketa pomoći pri Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u Paraćinu opremljena je senzorna soba. To je izuzetno terapeutsko sredstvo i način za relaksaciju korisnika koji više neće morati da odlaze u Jagodinu.

„Primenljiva je i za mlađu populaciju i za mlade i za odrasle i ne samo što deluje kao terapeutski metod već je ujedno i umirujuća soba gde se korisnici relaksiraju, odmaraju, smanjuju svoj stres i stresne situacije“, kaže Jasmina Gavrilović, rukovodilac Dnevnog boravka.

U dvorištu Dnevnog boravka urađena je meka podloga ispod sprava za vežbanje i zabavu kako bi korisnici bili što bezbedniji.

Prethodni tekstVLASNIKU HOTELA „ALFA“ ODREĐEN PRITVOR
Sledeći tekstZVONKO SE LAŽNO PREDSTAVLJAO KAO SAVETNIK U VLADI SRBIJE I OD VERENICE UZEO 30.000 EVRA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime