Čabarkapa: Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija, tribini o medijima u Paraćinu prisustvovala policija

0

U Paraćinu je održana tribina „Novinari i građani – odluke na mestu“, u organizaciji Medija Centra Paraćin. Gost tribine je bila Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS. U razgovoru sa građanima i radnicima u medijima došlo se do zaključka da je za novinare vreme gore nego ikada, pa čak gore nego devedesetih.

„Medijska reforma donela je jako lošu situaciju, novinari su masovno izgubili posao, lokalni mediji su ugašeni. Čak i oni koji su se zalagali za medijsku reformu brzo su shvatili da su pogrešili. Srbija uništava svoje lokalne medije koji su od velikog značaja za ljude koji žive u tim sredinama. Za razliku od na primer zemalja Skandinavije koje veoma poštuju svoje lokalne medije, svi zajednički rade na tome da lokalni mediji opstanu i traju. U Srbiji političari nikada nisu ovako jako držali medije kao danas. Sve što je moglo otišlo je iz novinarstva i slika je danas veoma mračna“ rekla je između ostalog, Čabarkapa.

Na tribini je bilo i dosta pitanja, a radnici u medijima ineteresovali su se za rad RRA, privatnih medija poput Pinka.

“Nema solidarnosti, a tamo gde nema solidarnosti, svako gleda svoj interes. U uslovima straha, korupcije i siromaštva, nema slobode novinarstva (…) Svaka vlast hoće da kontroliše medije. Hoće li uspeti zavisi od nas. Ovde uspeva. Napravili su veliku štetu insistiranjem izlaska države iz medija, mislili su da će se smanjiti broj medija, da će oni biti u komisijama i deliti pare. Sve je to trgovina. Sve priče o slobodnim medijima bez slobodnih novinara su potpuno prazne“ rekla je na tribini Čabarkapa.

TRIBINI PRISTUSTVOVALA POLICIJA U CIVILU

Osim medijskih radnika, novinara i građana, među njima i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, tribini su prisustvovala i dva policajca u civilu.

„Da li ste već imali slučaj da Vašim tribinama u drugim gradovima Srbije prisustvuje policija i inspektori BIA?“ postavio je pitanje Paunović na šta je Čabarakapa odgovorila da nije imala takvih slučajeva bar da je njoj bilo poznato i pozvala pripadnike policije da postave i oni pitanje ukoliko ih nešto u vezi sa medijima, zanima. Policija se nije oglašavala. 

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstOtpušteni staklarci obeležili dve godine od kako su ostali bez posla (VIDEO)
Sledeći tekstUzrok požara u kome je stradala borova šuma, još uvek nepoznat

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime