BOŽIĆ U GORNJOJ RESAVI OBELEŽEN FOLKLORNIM IGRAMA

1

Božić u Gornjoj Resavi obeležen priredbama

Ove godine se za Božić, sva tri dana svetkovine, igralo i pevalo na priredbama u Stenjevcu, Medveđi i Plažanu, utisaka ima puno, ali smo se potrudili da za čitaoce portala zabeležimo ono najzanimljivije.

KUD FOTO SLAVICA STOJANOVIC

A posle priredbe lutrija

Prvog dana Božića u selu Stenjevac, gde već nekoliko godina uspešno radi KUD “Resava”, Božić je obeležen folklornom priredbom na kojoj su gosti bili KUD “Svetozar Marković” iz Medveđe. Na sceni se smenjivalo folklorno blago Srbije, a veče je zatvoreno lutrijom gde su najsrećniji mogli da izvuku neke od zanimljivih nagrada potrebnih za domaćinstvo.

Plazane 1

Igralo se i u Medveđi

Drugog dana Božića u Medvedji je KUD “Svetozar Marković” u saradnji sa gostima KUD “Javor” iz Sladaje i KUD “Resava” iz Stenjevca održao Kulturno – umetnički program. Na priredbi se pevalo i igralo, uz zanimljive koreografije, dečijih i omladinskih ansambala ovih društava, a veče su ulepšali iz muzičara iz seoskog orkestra “Akademci”, bez čijeg zvuka ne može da prođe ni jedna proslava u kraju. Posle igre usledila je zabava , a organizatori uz lepe Božićne želje najavljuju i nova druženja.

Plazane 3

U Plažanu, igr i pesmi nikad kraja

I trećeg dana Božića se u Plažanu igralo i pevalo. KUD “Plažane” je zajedno sa Savetom mesne zajednice, roditeljima i svim članovima organizovao Božićnu priredbu. Publiku su posebno oduševili članovi mlađeg ansambla koji su izveli splet Božićnih običaja iz Resave kao i premijerno splet vlaških igara, ali i stariji ansambl koji je u saradnji sa gostima iz Sladaje izveo splet igara iz Leskovačkog Pomoravlja.

Pored gostiju iz Sladaje, na daskama plažanske scene nastupili su i Folklorna sekcija Osnovne škole “Đura Jakšić” i Etno- pevačka grupa”Poklič” iz Svilajnca, koja je svojim glasovima podsetila publiku na neke veoma značajne izvorne pesme. Gost večeri bila je i Marija Jablanović koja pohađa školu pevanja “Glasovi nade” u Beogradu, ona se publici predstavila pesmom “Kosovski božuri”. Božić je bio i prilika da se KUD zahvali svima koji su pomogli dosadašnji rad. Druženje uz prigodan koktel i posluženje koje su pripremili roditelji dece učesnika trajalo je do kasno u noć. Posebnu pažnju za vreme koktela privukla je korpa puna izrezbarenog voća, delo Olivere Vasiljević iz Despotovca, koja je želela da ova mala umetnost u voću upotpuni božićnje veče.

Na kraju ovih koncerata, sva društva sumiraju utiske, ali se i nadaju da će ovakva okupljanja postati česta u ovim delovima Gornje Resave.

Marko Mirković

foto Slavica Stojanović

 

Prethodni tekstUZ POMOĆ KORE NARANDŽI OČISTITE DOM
Sledeći tekstFUDBALERI JAGODINE NA PREGLEDU

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime