BLIC: ZATVORENA BOLNICA U ĆUPRIJI ZBOG KLOSTRIDIJE?

0

Kako prenosi današnji Blic, u proteklih mesec i po dana zabeleženo je desetak slučajeva infekcije opasnom bakterijom klostridijom i dva smrtna ishoda u bolnici u Ćupriji.

Ovo su “Blicu” potvrdili lekari sa Odeljenja ortopedije ćuprijske Opšte bolnice, kao i da u sobi broj 10 trenutno leže dve pacijentkinje zaražene tom bakterijom.
Lekari ovakvu situaciju na odeljenju nazivaju epidemijom, ali se javno pitaju zašto niko od odgovornih ništa ne preduzima da bi sprečio dalje širenje infekcije.

– Slučaj smrti Dragice Pavličević (52) dovoljno govori o teškoj situaciji na odeljenju. Ona je ispušten i zapušten pacijent. Pre nje zbog klostridije je preminuo stariji čovek prošle nedelje. Trenutno su dve pacijentkinje u sobi broj 10 zaražene klostridijom – navode lekari sa ortopedije.
Ministarstvo zdravlja je odmah nakon saznanja naložilo inspekcijskim službama da obave nadzor, ali uvid u izveštaj još nije moguć jer je u fazi izrade.

– Prema do sada raspoloživim podacima ministarstva, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je u konkretnom slučaju uzrok smrti pacijentkinje bakterija jer se još utvrđuju pravi razlozi. Takođe, ne može se govoriti o epidemijskom karakteru klostridije, s obzirom na to da nadležnim institucijama nije prijavljena nikakva epidemija koja bi imala veze s navedenim slučajevima – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
I dok lekari tvrde da treba što hitnije zatvoriti odeljenje i potpuno ga dezinfikovati hlorom, jer jedino je to siguran put uništenja opasne bakterije, Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje ne želi da priča o tom problemu, bolnička Komisija za epidemije ćuti, dok direktor dr Marko Ilić po običaju odbija svaki kontakt s medijima.
Lekari tvrde da klostridije ima i na drugim odeljenjima te ustanove, ali da je pod kontrolom.
Oni prepručuju da se pored zatvaranja i dezinfekcije, odeljenje opremi osnovnim higijenskim sredstvima za higijenu pacijenata i osoblja.

O BAKTERIJI

Prof. dr Tomica Milosavljević, gastroenterolog u Kliničkom centru Srbija kaže da infekcija ovom bakterijom poslednjih dvadeset godina počinje da biva ozbiljan problem svuda u svetu, naročito posle 2000.godine, kada su otkrivene genetski modifkovane, promenjene bakterije u Kanadi, Americi, Velikoj Britaniji.

„Odjedanom se pojavio veliki broj infekcija u bolnicama izazvanih klostridijom, najčešće kod starih ljudi, koji su prethodno bili operisani ili su u bolnicama bili duže vreme. S obzirom na to da ova bakterija dovodi do proliva, pacijenti gube tečnost, odnosno dehidriraju, a kako je reč o starim ljudima, kod njih lako dolazi do metaboličke neravnoteže i postepeno stradaju svi organi“, objašnjava dr Milosavljević.

On kaže da je bakterija jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija ali i da je prisutna u crevu zdravih ljudi u osam do 15 odsto slučajeva, a postaje ozbiljna kod starijih od 65 godina, naročito kod uzimanja antibiotika. Takođe, infekcija se može javiti kod dužeg ležanja u bolnici, prethodno rađenih operacija.

„Za ovu bakteriju postoji odgovarajuća terapija antibioticima. U najvećem broju pacijenti ne umiru zbog infekcije bakterijom nego zbog opšteg poremećaja metabolizma. Glavni način borbe sa ovom bakterijom je prevencija kroz održavanje opšte i lične higijene u bolnicama“, kaže dr Milosavljević.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime