BIVŠI RADNICI STAKLARE TRAŽE DA SE VRATE NA POSAO

0
Newly produced bottles are seen on the production line in Serbian Glass Factory in the town of Paracin, some 160 km (99 miles) south of Belgrade March 5, 2012. Founded in 1907, the glass factory was privatised 100 years later and employs some 1700 workers. It is the only factory of its kind in Serbia with the industry declining during the painful transition from communism to capitalism since the fall of Serb strongman Slobodan Milosevic in 2000. Unemployment in Serbia has now reached 27 percent as the country now an official candidate for membership of the EU struggles with falling demand and waning investment interest from the crisis-hit euro zone. REUTERS/Ivan Milutinovic (SERBIA - Tags: SOCIETY BUSINESS EMPLOYMENT) - RTR2YW3Q

Oko 50 bivših radnika Srpske fabrike stakla u Paraćinu okupilo se jutros ispred kapije fabrike i traže da budu vraćeni na posao nakon što je Privredni apelacioni sud ukinuo rešenje o stečaju tog preduzeća.

Skup je obezbeđivalo više od 20 policajaca u uniformi i u civilu, rekla je za agenciju Beta bivša radnica Vesna Simić.

„Ispred fabrike je bilo više policajaca nego nas radnika. I obezbeđenje fabrike je bilo duplirano. Ne znam zašto su došli jer kada do sada nismo rušili fabriku, zašto bismo sada nasilno ulazili u nju“, rekla je ona.

Otpušteni radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu su očekivali da će, nakon što je Privredni apelacioni sud ukinuo rešenje Privrednog suda u Kragujevcu o stečaju biti vraćeni na posao.

Apelacioni sud je 24. novembra poništio rešenje o stečaju, a Privredni sud to potvrdio 6. decembra.

To znači, kako navode radnici, da se stanje u fabrici vratilo na 20. septembar, kada je stečaj uveden i da se svi zaposleni koji su dobili otkaz treba da budu vraćeni na posao.

Generalni direktor Staklare Nebojša Bogdanović je rekao da još registrovana promena u Agenciji za privredne registre (APR) i da će se tek posle sednice Nadzornog odbora Staklare znati nešto više o statusu bivših radnika.

Prema najavama, sednica Nadzornog odbora će biti u ponedeljak, 18. decembra, a sastanku će prisustvovati i delegacija bivših radnika.

Novo okupljanje bivših radnika zakazano je za utorak, 19. decembra.

Stečaj Staklare je pokrenula čačanska firma Vaksilium Balkan, osnovana februara 2017. godine, koja je prijavila potraživanja od 47 miliona evra.

Pre uvođenja stečaja fabrika je imala 825 radnika, a stečajni upravnik je otpustio 240, smanjio zarade i proizvodnju za 70 odsto.

Od 2015. vlasnik Staklare je CPR Impeks koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Beta

Prethodni tekstNA RIBARSKOM PUTU OTVOREN „ALFA BRZI CASH&CARRY“ MARKET
Sledeći tekstU JAGODINSKOJ SIGURNOJ KUĆI TRENUTNO DVE STANARKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime