U JAGODINSKOJ SIGURNOJ KUĆI TRENUTNO DVE STANARKE

0

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je da je broj žžena ubijenih u porodičnom nasilju od početka godine povećan na 29, a da je ubijeno i dvoje dece. Jagodinska Sigurna kuća trenutno ima dve stanarke sa različitih teritorija centralne Srbije.

– Prošle godine su stradale 33 žžene i četvoro dece. Zakon jeste imao efekte, bilo je preko 10.000 intervencija, hitnih mera, od kada je zakon stupio na snagu. To su uslovno dobri rezultati – dodaje Stanojević.

Ona ističe da su mediji mnogo doprineli tome da žžene lakšše prijave nasilje i da sada imaju informaciju kome da se obrate. Najbitnije je, kažže, prijaviti nasilje.

„Što se tiče Jagodine, najbolje je nasilje prijaviti policiji koja odmah dolazi i nas kao Centar za socijalni rad, obaveštava o slučaju. Centar za socijalni rad trenutno nema SOS telefon na koji se nasilje prijavljuje. Jagodina godinama ima Sigurnu kuću, nekad ima stanara, nekad ne. Danas smo smestili dve žene sa druge teritorije kod nas“ kaže direktorka CZSR Biserka Jakovljević.

Stanojević ocenjuje da je okidač za nasilje u porodici i socijalni momenat.

– Mnogo ljudi ne vidi drugu mogućnost da prevaziđe problem i zato postoje socijalne ustanove i lokalne samouprave koje to moraju da prate – ističe ona.

Ponovo je ukazala da nasilje mora da se prijavi.

– Znam koliko žžena ima probleme kada prijavi nasilje, ali ako ne prijave niko im ne možže pomoći. Drušštvo mora ozbiljno da shvati problem, nasilje treba tretirati na isti način. Važžno je da to razume celo drušštvo i da se sve zakonom predviđeno iskoristi kako bi se pomoglo – zaključila je Stanojević.

Prethodni tekstBIVŠI RADNICI STAKLARE TRAŽE DA SE VRATE NA POSAO
Sledeći tekstOD DANAS POPUST NA ČLANARINU U BIBLIOTECI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime