AZIL ZA KONJE UDOMIO PREBIJENO ŽDREBE- POVREDE SU BILE BROJNE, GRAD JAGODINA POKRIVA TROŠKOVE LEČENJA

1

Azil za konje „Staro Brdo“ uz punu podršku Skupštine grada Jagodina, udomio je ždrebe koje je prošle nedelje pretukao Slobodan M. iz Dobre Vode. Mladi konj imao je mnogo više sreće nego prethodni koji je takođe bio žrtva istog zlostavljača. Tim povodom rukovodstvo ovog azila koji je jedini u zemlji osposobljen za pružanje optimalnih uslova za život konja koji bi usled trauma i povreda izazvanih nehumanim tretmanom bili osuđeni da ostatak života provedu u neadekvatnim uslovi, izdao je saopštenje u kome se navodi:

konj 7„Svi ovi troškovi biće pokriveni od strane zvaničnika Jagodine, čime smo veoma prijatno iznenađeni i impresionirani! Hteli bismo ovom prilikom da se zahvalimo veterinarskoj službi opštine Jagodina, pravnoj službi kabineta gradonačelnika i samom gradonačelniku na efikasnosti. Pre nepune dve godine, snimci iznemoglog i pretučenog konja koji je kolabirao na ulici u Jagodini, doveli su do toga da konj bude oduzet od svog okrutnog vlasnika. Lokalne NVO su se nadale zatvorskoj kazni, ali se zlostavljač nažalost izvukao uz uslovnu. Konj je vraćen vlasniku, koji ga je dao u zakup zlostavljaču. U to vreme nije bilo mesta gde bi konj mogao biti smešten na duže i nije bilo drugog izbora osim da bude vraćen u ruke onoga od koga je morao biti zauvek oduzet. Niko ne zna šta je na kraju bilo sa ovim konjem i gde je on sada.
Pre nekoliko dana, isti čovek viđen je kako zlostavlja mladog konja od nepunih godinu dana (naša je procena da je starosti oko 7 meseci). Postoje fotografije i video snimci na kojima se vidi kako ga jaše kroz grad, što je sve dovelo do toga da je jadno stvorenje palo iscrpljeno i nije moglo da ustane. Ovo ždrebe je premlado da bude jahano, posebno od strane nekoga ko je verovatno teži od njega samog. Čim je vest stigla do nas, kontaktirali smo relevantne aktere i bacili se u akciju. Ovoga puta stvari su drugačije. Iako finansijskihzdrebe zlostavljanje sredstava gotovo i nemamo više i borimo se svakodnevno da brinemo o konjima koji su već u azilu, znali smo da ne možemo okrenuti glavu. Danas smo imali sastanak sa zvaničnicima u Jagodini i dogovor je postignut: zlostavljano ždrebe će doći u naš azil gde će biti na sigurnom, a kada dođe vreme, tražićemo za njega trajni dom u kome će biti voljen i pažen, nakon ovako teškog početka života. Bio je vezivan žicom i nosi ožiljke koji to dokazuju. Ožiljke iznad kopita i posekotine na butinama od udaraca koje je dobijao, umesto dodira pažnje i ljubavi. I dok mu ne nađemo dom u kome će mu to biti pruženo, mi ćemo mu obezbediti sve što mu je potrebno. Nakon svega što je prošao u svom kratkom životu, zaslužuje sreću i sigurnost i naš azil će mu to pružiti. Sada mu je potrebna vakcinacija, medicinska nega i, naravno, hrana.
A mi se nadamo da će zlostavljač ovoga puta biti kažnjen kako zaslužuje. Tražićemo više od uslovne kazne i bićemo u kontaktu sa nekoliko drugih organizacija koje imaju više iskustva u tome i koje će nam pomoći da osiguramo da ovaj čovek više nikada ne povredi životinju!“navodi se u saopštenju rukovodstva azila.

konj oporavak

Slobodan M. nalazi se u pritvoru a osnovno tužilaštvo u Jagodini odlučivaće o daljem toku pravosudnog procesa. Naime, on je posle prebijanja prvog konja bio osuđen šest meseci uslovne kazne.

Prethodni tekst„BELIČKI KEJ“ PRVI RESTORAN U JAGODINI SA HRONO DNEVNIM MENIJEM
Sledeći tekstSUTRA SE ZAVRŠAVA POST, SLAVIMO VELIKU GOSPOJINU

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime