ATELJE 212 NA 40. DANIMA SATIRE U ZAGREBU

0

Predstava Ateljea 212 PIJANI, po tekstu Ivana Viripaeva u režiji Borisa Liješevića izvešće se u okviru zvanične selekcije jubilarnih 40. Dana satire Fadila Hadžića, u ponedeljak, 13. juna u pozorištu Kerempuh u Zagrebu.

Reč je o jedinstvenom festivalu u regionu koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja koja su se dogodila u protekloj pozorišnoj sezoni, odajući tako počast satiri i komediji kao neiscrpnom izvoru inspiracije i uvek snažnom pozorišnom odgovoru na vreme u kome živimo. Ovogodišnja selektorka Željka Udovičić Pleština, ugledna hrvatska dramaturškinja, odabrala je četrnaest naslova, od čega trinaest u zvaničnoj konkurenciji, a jedan izvan konkurencije festivala. Ovogodišnji Dani satire predstavljaju najnovije produkcije velikih regionalnih institucija, inovativne i hrabre umetnike koji u svojim predstavama ispituju ključne teme aktuelnog društvenog trenutka.

Predstava PIJANI, najbolja predstava upravo završenog Sterijinog pozorja, nastala je po tekstu jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i evropskih savremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeva. Radnja ove drame smeštena je negde na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gde je 14 likova (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj savremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), zbog različitih razloga i povoda, pijano. U tom omamljenom stanju oni osećaju da je sreća nadohvat ruke, da su pronašli srž života i zato ne žele da se otrezne. Njihovo pijanstvo je samo maska, preko koje oni mogu da se osmele i oslobođeni kažu istine koje čak ni sami sebi ne smeju trezni da priznaju. Nemoćni i uplašeni pred svojom konačnošću, u potrazi su za smislom i ljubavlju. Komad govori o traženju smisla, vapaju za njim. U tom „kolektivnom monologu“ neki od njih ipak dolaze do saznanja, da na svetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vredi živeti, a to su ljubav i nada.

U predstavi igraju: Marta Bjelica, Nebojša Ilić, Jelena Đokić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Nenad Ćirić, Branka Šelić, Vuk Jovanović, Dejan Dedić, Branislav Trifunović, Strahinja Blažić i Jelena Petrović.

Festival Dani satire Fadila Hadžića se održava od 3. do 19. juna 2016, u pozorištu Kerempuh u Zagrebu, a očekuje se preko 300 izvođača i učesnika.

U sklopu Festivala održat će se večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom pod nazivom Veče sa Sidranom.

O nagradama će odlućivati stručni žiti u sastavu: Boris Svrtan, direktor pozorišta Gavela i glumac, Anica Tomić, rediteljka i Bojana Radović, kritičarka.

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime