AKO BUDE SUBVENCIJA, TURSKI VLASNIK ŠTOFARE U PARAĆINU POČEĆE SA RADOM NA PROLEĆE

1

Turska kompanija „Fistel internacional“ koja je proletos kupila Fabriku tekstila „Branko Krsmanović“ – „Štofaru“ u Paraćinu u stečaju, odlučila je da „Štofara“ ostane u oblasti tekstilne proizvodnje.

To je novinarima izjavio zastupnik turske kompanije koja je u Beogradu registrovala Privredno društvo, advokat Aleksandar Nikolić iz Jagodine.

Novi vlasnik, proizvodnju bi trebalo da pokrene u proleće, ukoliko država do tada ovu tursku firmu uvrsti u program subvencionisanja namenjen stranim investitorima, objasnio je Nikolić.

On je dodao da vlasnik „Štofare“ ima nameru da zaposli između 150 i 200 radnika u prvoj fazi i investira između 15 i 30 miliona evra.

Kompanija „Fistel interenacional“, je 25. aprila potpisala predugovor o kupovini „Štofare“ i u roku uplatila 108 miliona.

Reč je o prodaju 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima i sedam hektara zemljišta.

„Štofara“ je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.

Radnici, angažovani sa liste nezaposlenih Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Paraćinu, sređuju halu površine 10 hiljada kvadratnih metara za mašine koje trebaju stignu iz fabrike te kompanije u Turskoj.

Kompanija je angažovala i stručnjake koji su učvrstili fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol „Štofare“.

Industrija tekstila „Branko Krsmanović“ iz Parćina bila je i jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je uvek zvao „Štofara“, rekli su Tanjugu građani Paraćina.

Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995. godine u Beogradu „Moda u svetu“ osvojila je „Srebrnu košutu“ za kvalitet tkanina i diplomu za dizjan „u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca“.

Tih godina godišnja proizvodnja „Štofare“ bila je 2,5 miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i

hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vuna – sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

Tanjug, foto Novosti

Prethodni tekstŠKOLE U JAGODINI, ĆUPRIJI I PARAĆINU U ŠTRAJKU UPOZORENJA
Sledeći tekstNA KOLONIJI PUKLA CEV

1 KOMENTAR

  1. Istorija se nastavlja, beskimenjal Aleksandar Nikolic kvazi advokat, nastavlja ono sto je njegov otac Dragan Nikolic zvani Kesa sve unistio i pokrao iz stofare. A sada lepi Sasa nastavlja tradiciju. Pa nije drzava bas toliko glupa da ne zna koji ste vi lopovska porodica Nikolic.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime