12 alata koja morate da imate u kućnoj radionici za sitne popravke

0

U svakom domu se desava da nešto pukne, nešto se pokvari ili jednostavno treba neka sitna popravka. U takvim trenucima, veoma je važno da imate odgovarajuće alate pri ruci kako biste mogli da obavite te sitne popravke sami. Osim što ćete uštedeti novac koji biste inače dali majstorima, samostalno obavljanje popravki može biti i veoma zadovoljavajuće iskustvo.

U nastavku teksta otkrivamo vam 12 alata koje bi trebalo da imate u svojoj kućnoj radionici za sitne popravke.

Čekić

Čekić je osnovni alat koji bi trebalo da se nađe u svakoj kućnoj radionici. Sve kutije gde se drže alati i oprema sadrže čekić pored svih ostalih neophodnih sprava. Koristi se za zabijanje eksera, ravnanje metalnih površina ili jednostavno za udaranje po tvrdim materijalima. Kada vam zatreba da zakačite sliku na zid ili popravite neki nameštaj, čekić će vam biti i više nego koristan. Čekić je odličan čak i kada nemate čime da polomite orahe ili lesnike, tako da je korisn

Šrafciger

Šrafciger je još jedan neophodan alat za svaku kuću. Koristi se za skidanje i pričvršćivanje šrafova. Postoje različite vrste šrafcigera, pa je važno da imate set sa različitim vrstama nastavaka kako biste mogli da se prilagodite različitim mnogim tipovima šrafova koje postoje.

Takođe uvek treba imati i set šrafove i eksera, to su elementi bez kojih većina popravki ne bi funkcionisala. Svaka kuća mora imati barem jedan komplet sa raznih dimenzija koji će vam u nekim situacijama i te kako pomoći.

Klešta

Klešta su veoma korisna za hvatanje, savijanje i sečenje žica. Mogu vam poslužiti i za pričvršćivanje ili odvrtanje šrafova. Klešta su veoma koristan alat i svakako bi trebalo da se nađu u vašoj radionici. 

Ključevi

Set ključeva služi za skidanje i pričvršćivanje cevi ili drugih delova. Ključevi dolaze u različitim veličinama i oblicima, pa je važno da imate set koji će vam omogućiti da se prilagodite različitim situacijama.

Testera

Testera je neophodna za sečenje drva ili drugih materijala. Ako imate baštu ili drvene površine u kući, testera će vam biti veoma korisna za obavljanje popravki ili prilikom pravljenja novih stvari. Takođe, ako za ogrev koristite drva, testera vam je i više nego potrebna.

Metar

Metar je neophodan alat za merenje dužine i širine. Kada trebate da postavite nešto na određeno mesto ili sečete materijal na tačnu dužinu. Takođe, ako planirate da kupite novi komad nameštaja ili zamenite stari, metar će vam biti neophodan da izmerite sve i saznate tačne dimenzije tako da će vam puno pomoći. 

Bušilica

Bušilica je veoma koristan alat za bušenje rupa u zidovima, drvetu ili drugim materijalima. Može se koristiti čak i za pričvršćivanje šrafova. Bušilica sa različitim nastavcima će vam omogućiti da se prilagodite različitim vrstama poslova koje možete da obavljate u bilo kom prostoru.

Brusilica

Ovo je alat koji se koristi za brušenje i poliranje različitih površina. Kada vam zatreba da obnovite površinu nameštaja ili da uklonite rđu sa nekog metalnog predmeta, brusilica će vam biti neophodna. Neophodno je samo imati adekvatnu zaštitnu opremu tokom korištenja ovog alata. Ukoliko niste vešti u korištenju brusilice, najbolje je da ipak date nekoma da to uradi umesto vas i izbegnete povrede.

Vodoinstalaterska klešta

Ovo su klešta za cevi i neophodna za popravke na vodovodnoj instalaciji. Omogućavaju vam da pričvrstite cevi ili ih odvrnete. Vodoinstalaterska klešta su veoma korisna i svakako bi trebalo da se nađu u vašoj radionici.

Baterijska šrafilica

Baterijska šrafilica je veoma praktičan alat koji će vam uštedeti vreme i energiju prilikom skidanja i pričvršćivanja šrafova. Možete ga koristiti i za bušenje rupa u zidovima ili drugim materijalima, pa čak i prilikom bušenje dodatne rupe za kaiš uz odgovarajući nastavak.

Libela

Libela je alat koji se koristi za proveru horizontalnosti ili vertikalnosti površina. Kada treba da postavite nešto ravno ili pravilno, libela će vam biti od velike pomoći. Na primer kada kačite slike na zidu i niste sigurni da li su postavljene pod pravim uglom iskoristite ovaj alat.

Izolir traka

Ova traka je veoma korisna za izolaciju električnih provodnika. Kada vam zatreba da popravite električni uređaj ili da spojite žice, izolir traka će vam biti od velike pomoći. Često se desi i da neki kabl počne da se haba pa je najbolje obmotati ga ovom trakom i osigurati kako svoju, tako i bezbednost svih ukućana.

Ako nabavite sve ove alate za svoju kućnu radionicu, imaćete pravi mali kućni servis i bićete spremni za većinu sitnih, ali i krupnijih popravki koje se mogu pojaviti u svakom domaćinstvu. Ne zaboravite da alate redovno održavate i čuvate na sigurnom mestu kako bi vam dugo služili. Takođe, ako imate decu najbolje bi bilo da ona nemaju pristup alatu zbog mogućih povreda koje mogu da nastanu koristeći ga.

Foto Pixabay.com

Prethodni tekstJagodina je grad domaćin organizacije Sportsko-obrazovnog kampa za mlade iz dijaspore i regiona
Sledeći tekstOtvoren Sportsko – obrazovni kamp za mlade iz dijaspore i regiona „Jagodina 2023“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime