ZA RODITELJE KOJI NE UPIŠU DETE U PRVI RAZRED KAZNA DO 100.000

0

Za roditelje koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole predviđena je kazna od 100.000 dinara, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da upis prvaka počinje od sledeće nedelje i da će trajati do kraja leta.

Osnovna škola je obavezna po zakonu, navodi ministar, a roditelji koji ne upišu dete u predviđenom roku biće kažnjeni,

„Kažnjavaće ih sudija, a mi ćemo ih tužiti”, rekao je Šarčević za Prvu TV, te dodao da se u saradnji sa Unicefom radi i na tome da srednja škola bude obavezna.

Ministar je kazao da je elektronski dnevnik, čije je uvođenje počelo prošle godine, zaživeo i čak prevazišao očekivanja.

Kako je naveo, planirano je da elektronski dnevnik bude u 200 škola, ali se vec stiglo do 556 škola, digitalizacija će biti još masovnija, a s Ministarstvom telekomunikacija radi se na jačoj internet mreži.

Trenutno je, naveo je ministar, 90.000 kompleta udžbenika besplatno, a od ekonomske moći države zavisiće kada će i da li će oni biti potpuno besplatni.

Dodao je da je u skupštini trenutno Predlog zakona o udžbenicima koji će, između ostalog, omogućiti da nastavnici biraju udžbenike, ali njihov izbor mora biti usaglašsen na nivou škole i prihvaćen na veću.

Upitan za smenu kragujevačkog rektora, Šarčević je rekao da on nema izvršnu moć, te da je autonomija Univerziteta neprikosnovena.

„Ja neću tu crtu autnomije ni malim prstom preći, ona nema veze sa određenim nivoom ponašanja i bahatosti. Ja ne mogu da radim ono što radi komisija univerziteta, mi imamo svoj alat koji se zove prosvetna inspekcija koja je do sada našla teže i lakše nepravilnosti”, rekao je Šarčević.

On je dodao da će do 2. aprila biti formirana komisija koja će ukazati na protivzakonite radnje u tom slučaju na osnovu čega će ministarstvo reagovati.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime