U Pomoravskom okrugu tri osobe obolele su od morbila i sve tri su sa područja Jagodine, izjavio je danas Tanjugu infektolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Ivica Jocić

U Pomoravskom okrugu tri osobe obolele su od morbila i sve tri su sa područja Jagodine, izjavio je danas Tanjugu infektolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Ivica Jocić. Reč je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi, koje su 1972.i 1986. godište i o jednom detetu od devet godina, precizirao je Jocić.

Dete nije bilo vakcinisano, a stariji su primili jednu vakcinu. Ovo su prvi slučajevi obolevanja od morbila na području šest opštinaPomoravlja, Resave i Levča.

Zahvaljujući visokom procentu vakcinisanih, na području ovog okruga koji čine opštine Chuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac i grad Jagodina, unazad više godina nije bilo obolelih od ove bolesti.

Jocić napominje da se u ovom regionu „obavlja kontinuirano vakcinisanje sa različitim procentom obuhvata“.

„U periodu od 2003. do 2016. godine nevakcinisao je ostalo 437 dece od ukupno 22.990 koliko je bilo obavezno da se zaštiti, što je oko 2,06 odsto“, rekao je Jocić.

Procenat vakcinisanih sa jednom dozom je 90,83 odsto, sa dve za period od 2003. do 2010. godine to je 97,03 odsto, precizirao je on.

Tanjug

Nema komentara